Slavný film Armageddon měl ukázat, jak lze zničit nebezpečný asteroid. NASA v něm napočítala 168 chyb

 Film a seriál 
20. listopadu 2022 20:01 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Režisér filmu měl k vědě velmi specifický přístup Touchstone Pictures / volný zdroj
V roce 1998 vtrhnul do světových kin sci-fi snímek Armageddon a stal se obrovským trhákem. Parta hrdinů letěla na klíčovou misi s úkolem zničit nebezpečný asteroid o velikosti amerického státu Texas. Z Armageddonu se nakonec stal kultovní film, ve kterém ale NASA napočítala nejméně 168 chyb.

NASA totiž promítala Armageddon během svého manažerského tréninkového programu. Noví inženýři měli za úkol pokusit se odhalit ve filmu co nejvíce chyb. A dohromady jich našli nejméně sto šedesát osm. A to je asi to největší tajemství za tímto kultovním sci-fi snímkem.

A není se možná ani co divit. Režisér filmu Michael Bay totiž dbal více na efektní záležitosti než na faktickou správnost. A to byl možná také důvod, proč se film setkal s velmi problematickou kritikou navzdory tomu, že se divákům líbil. Jenomže se jim líbil spíš jako romantický příběh, k čemuž jistě přispěly i nové zuby Bena Afflecka.

Režisérovi se totiž Affleckův chrup moc nelíbil, a tak herce poslal k dentistovi, aby jeho široký úsměv byl na filmovém plátně co nejefektnější. Affleck tak strávil v zubařském křesle celých osm hodin denně, každý den v týdnu, což filmovou produkci nakonec stálo 20 tisíc dolarů.

Armageddon je sice stále uváděn jako katastrofický film, ale v podstatě je tam víc romantiky, než by možná bylo zdrávo. Film sleduje skupinu hrdinů vyslaných NASA, aby zastavili gigantický asteroid na kolizním kurzu se Zemí. Kromě Bena Afflecka, jehož romantická linka s Liv Tyler filmu do značné míry dominuje, se ve filmu objevil také Bruce Willis, Billy Bob Thornton nebo Steve Buscemi. Film byl 140 milionů dolarů.

Na odbornosti a přesnosti si ale režisér Michael Bay moc nezakládal, což nakonec i sám připustil v rozhovoru pro Entertainment Weekly, když řekl, že ústřední premisa filmu, že by NASA mohla v takové situaci skutečně něco udělat, nebyla reálná. Bay se také ochránil tím, že do závěrečných titulků umístil informaci o tzv. vyloučení odpovědnosti, ve které se říká: „Spolupráce a pomoc Národního úřadu pro letectví a vesmír neodráží podporu obsahu filmu nebo zacházení s postavami v něm zobrazenými.“

Neuskutečnitelnost mise, kterou snímek Armageddon ukazoval, tedy umístění tzv. H-bomby, byla publikována čtyřmi vysokoškolskými studenty fyziky v roce 2011. Jejich matematická analýza zjistila, že aby byla taková mise úspěšná, musel by tým na asteroid dopravit H-bombu miliardkrát silnější, než byla bomba Velký Ivan Sovětského svazu. To byla největší bomba, která kdy na Zemi vybuchla. Na základě odhadů velikosti, hustoty, rychlosti a vzdálenosti asteroidu od Země na základě faktů předkládaných filmem, studenti zjistili, že rozlomení asteroidu na dvě části bombou tak, aby nezasáhly Zemi, by vyžadovalo 800 bilionů terajoulů energie. Naproti tomu celkový energetický výkon bomby Velký Ivan, která byla testována Sovětským svazem v roce 1961, byl pouze 418 000 terajoulů.

Fakt, že režisérovi Michaelu Bayovi o faktickou správnost ve filmu Armageddon opravdu nešlo, dokumentoval i samotný Ben Affleck. Ten kdysi prozradil: „Zeptal jsem se Michaela, proč bylo snazší vycvičit vrtače ropy, aby se stali astronauty, než vycvičit astronauty, aby se z nich stali vrtači ropy, a řekl mi, ať kurva držím hubu, takže to byl konec našeho rozhovoru.“

Nic z toho ale divákům nevadilo a Armageddon je stále oblíbeným filmem i po 24 letech i přes fakt, že se nakonec v roce 2013 sám Michael Bay za natočení filmu, respektive jeho nevalnou kvalitu omluvil. Jenomže se neomlouval za svůj velmi volný přístup k vědeckým faktům, ale za to, že na dokončení filmu měl málo času a možná by ho lépe sestříhal.

Autorský článek, další zdroj: Looper

Víc už toho není

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod