Seriál Hospoda už zase baví letní diváky. Žádné pivo se tam ale ve skutečnosti nepilo, tvůrci používali umělé půllitry

 Film a seriál 
17. července 2022 08:51 / Mirka Malá
  80
📷
3 fotografie v galerii
Petr Nárožný si jako hospodský vymýšlel vlastní fórky TV Nova
Vypadaly stejně jako půllitry s čerstvě načepovaným pivem, ve skutečnosti to ale byly šikovně vyrobené rekvizity, ve kterých vůbec žádné pivo nebylo. Přesto je seriál Hospoda z poloviny devadesátých let legendou televizní zábavy.

"Do naší hospůdky vedou jen tři schůdky, to je ten důvod, má milá, že já tam raz dva tři jsem.“ To je dnes už legendární text Zdeňka Svěráka k úvodní písničce seriálu Hospoda.

Za pípou čelí nespravedlnosti světa Petr Nárožný ve své dnes už skutečně legendární roli výčepního Jardy Duška, kterému pomáhají dvě svérázné servírky v podání Evy Čížkovské a Zuzany Bydžovské. Kuchaře Kachnu pak hraje Josef Dvořák.

Kolem stolu štamgastů sedávají uznávaní pivaři Ladislav Potměšil v roli podnikatele Vaška Nováka, Bronislav Poloczek jakožto kotelník Babula, advokát Zatloukal v podání Jana Kanyzy a Jiří Menzel, představující psychiatra a radního Práška. Jediným zlým snem výčepního Jardy Duška je majitel domu, učitel Jonáš, který by raději místo hospody provozoval fitness centrum. Naštěstí ho vždy dobře mířenými fackami dokáže usměrnit jeho matka. Hospodský kolorit dotvářejí další výrazné figurky, které hrají Pavel Vondruška coby harmonikář, Jiří Krytinář jako trpaslík Goliáš, Věra Tichánková jako babka Jirásková a samozřejmě Lubomír Lipský jako děda Horáček.

V Hospodě se skutečně žádné pivo během natáčení nepilo. Pro účely natáčení se používaly speciálně vyrobené půllitry, které jenom budily dojem, že jsou plné piva. A seriál má i svá další tajemství. Například Jiří Menzel v něm vůbec neměl hrát. Původně totiž byla tato role napsána pro Miloše Kopeckého, jenomže ten se nakonec natáčení už nedožil.

Za Kopeckého nastoupil právě Menzel, který měl ale problém s tím, že pivo vůbec nepije. A fakt, že by se měl stát byť jen seriálovým pivařem mu vadil natolik, že mu produkce nakonec dovolila v seriálu pít víno.

I tak se ale seriál Hospoda stal u diváků obratem velmi oblíbeným, což vedlo tvůrce k tomu, aby k původním 26 epizodám přidali o rok později dalších 26 epizod. Je až s podivem, že tenhle seriál o hospodském "čecháčství" dokáže bavit diváky dodnes.

Autorský článek, další zdroj: TV Nova.

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod