Román Milenec Lady Chatterlyové skončil v šedesátých letech u soudu kvůli obscénnosti. Dnes patří mezi 100 nejvýznamnějších knih 20. století

 Koktejl 
02. listopadu 2022 19:00 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Kultovní román byl od té doby nesčetněkrát zfilmován jak pro kina, tak televizi BBC / volný zdroj
Listopad roku 1960 se nesl ve znamení z dnešního pohledu absurdního soudního procesu s vydavatelem románu Milenec Lady Chatterlyové. Kniha byla totiž před šedesáti lety považována za výrazně obscénní a dnes kultovní román nemohl vyjít v řadě zemí světa.

Román Milenec Lady Chatterlyové je posledním románem anglického autora D. H. Lawrence, který jej vydal nejprve soukromě v roce 1928 v Itálii a v roce 1929 pak také ve Francii. Je až absurdní, že román nemohl být vydán v Anglii až do roku 1960, kdy se kniha stala středobodem převratného obscénního procesu proti vydavateli Penguin Books. A to více jak třicet let poté, co D.H.Lawrence knihu napsal!

Začátkem listopadu roku 1960 ale vydavatelství ostře sledovaný soudní proces vyhrálo a obratem knihu vydalo. A vyplatilo se. Román si během několika dní koupilo na tři miliony čtenářů. To ale není zdaleka všechno. Kniha byla také zakázána pro obscénnost ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii, Indii a Japonsku.

Přesto byl Milenec Lady Chatterlyové znám jak svým příběhem o fyzickém a emocionálním vztahu mezi mužem z dělnické třídy a ženou z vyšší třídy, tak také svým explicitním popisem sexu a používáním na tehdejší dobu neslušných slov.

Kdo román nikdy nečetl, tak jde o knihu, jejíž příběh se točí okolo mladé vdané ženy, tedy Lady Chatterlyové, jejíž manžel, baronet z vyšší třídy, Sir Clifford Chatterley, je sice pohledný, ale ochrnutý od pasu dolů kvůli zranění z války. Jeho žena má poměr s hajným Oliverem Mellorsem. Třídní rozdíl mezi párem zdůrazňuje hlavní motiv románu. Ústředním tématem je Constanceovo zjištění, že nemůže žít bez fyzické lásky. Právě když Lady Chatterlyová zažije s hajným Mellorsem intenzivní sexuální zážitek, uvědomí si, že láska se může odehrávat pouze dohromady s fyzičnem, nikoliv jen v mysli.

Všechny tyto otázky ale byly dlouhá desetiletí minulého století tabu, přestože se většina lidí ani tehdy v soukromí nechovala odlišně od toho, co román D.H.Lawrence popisoval. Přesto autor tehdy nebyl schopen zajistit publikaci románu v jeho plné formě. Lawrence nakonec tedy vydal román soukromě v nákladu 2000 výtisků svým předplatitelům v Anglii, Spojených státech a Francii v roce 1928. Později téhož roku vyšlo soukromě druhé vydání v nákladu pouhých 200 výtisků. Kniha ale byla tak úspěšná, že si ji lidé začali nejen půjčovat mezi sebou, ale tiskly se i pirátské kopie.

Milenec Lady Chatterlyové nakonec vyšel v Británii značně cenzurovaný v roce 1932, dva roky po Lawrenceově smrti. Novinář Gerald Gould při recenzování pro noviny The Observer tehdy poznamenal, že „jsou vynechány pasáže, kterým autor nepochybně přikládal nejvyšší psychologickou důležitost – důležitost tak velkou, že kvůli nim byl ochoten čelit nejasnostem, nepochopení a cenzuře.“ Autorizovaná a silně cenzurovaná kniha byla publikována ve Spojených státech ve stejném roce.

V listopadu 1960 konečně vše skončilo a celý román v plném znění byl v Anglii vydán nakladatelstvím Penguin Books. Hned první den se prodalo 200 000 výtisků. Soud s vydavatelstvím podle zákona o obscénních publikacích z roku 1959 byl velkou veřejnou událostí a testem nového zákona o obscénnosti. Zákon z roku 1959 umožňoval l vydavatelům publikovat takové knihy, pokud dokázali, že dílo má literární hodnotu. Soud se zejména točil kolem slova „kurva“ a jeho odvozenin.

Verdiktem, vyneseným 2. listopadu 1960 nakladatelství soudní bitvu vyhrálo, což vedlo k mnohem větší svobodě pro publikování explicitního materiálu v Británii. Obžaloba byla zesměšněna za to, že ztrácí kontakt s měnícími se společenskými normami. Hlavní žalobce Mervyn Griffith-Jones například u soudu vznesl otázku, zda se jedná o knihu, „kterou byste si přáli, aby četla vaše žena nebo služebnictvo“.

Druhé vydání Milence Lady Chatterlyové nakladatelství Penguin Books, vydané v roce 1961, obsahovalo věnování vydavatele v tomto znění: „Za vydání této knihy bylo Penguin Books stíháno podle zákona o obscénních publikacích z roku 1959 v Old Bailey, v Londýně od 20. října do 2. listopadu 1960. Vydání je proto věnováno dvanácti porotcům, třem ženám a devíti mužům, kteří vyřkli verdikt „nevinni“, a tak zpřístupnili poslední román D. H. Lawrence poprvé veřejnosti ve Spojeném království“. V roce 2006 tento pozoruhodný proces zdramatizovala BBC pod názvem The Chatterley Affair.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve