Kameny zmizelých nám připomínají oběti nacistického vraždění. Popsané dlažební kostky naleznete na různých místech

 Koktejl 
22. září 2022 08:37 / Tomáš Nývlt
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kameny zmizelých před domem Stroupežnického 522/18 na Smíchově (památná dlažba v Praze) Wikimedia commons/ Aktron
Stejně tak jako fotografie nebo například knihy připomínají určité události a osoby, Kameny zmizelých mají připomenout ty, již byli v době nacistické perzekuce násilně odvlečeni do vyhlazovacích táborů a tam často dříve či později zavražděni. Je to možná jen kousek mosazi, ale s velkým posláním.

Stalo se vám někdy, že jste při procházce Prahou, Pardubicemi nebo jiným větším městem narazili na zvláštní popsané dlažební kostky? Nejde o nic jiného než o kostky s mosazným povrchem, které jsou umístěny u vchodů domů. Tyto kostky nesou na svém hřbetě jméno a příjmení, rok narození a rok transportu do koncentračního či vyhlazovacího tábora. Je to připomínka jednotlivců, ale mnohdy také celých rodin, jež byly během druhé světové války násilně vyrvány ze svého života a vyvražděny. Podle dostupných informací lze kámen položit i pro ty, již stačili včas uprchnout anebo nacistické běsnění přežili. 

Klopýtnout pohledem 

Těmto kostkám se říká Stolpersteine neboli kameny zmizelých. To je obecný překlad. „Tento výraz se doslova překládá jako „kameny, o které je třeba klopýtnout (pohledem)“.  

Kameny zmizelých se tak přidaly k záplavě audiovizuálního materiálu, jenž připomíná události čtyřicátých let dvacátého století. Všechny tyto materiály budiž zbraní proti popíračům holokaustu. 

Kde se ale tyto kameny vzaly? S myšlenkou kamenů o rozměrech 10x10 cm vsazených do chodníku před domy obětí nacismu přišel německý umělec Gunter Demnig. Úplně první Stolperstein položil před radnicí v Kolíně nad Rýnem koncem roku 1992. Od té doby je Evropa plná více než osmdesáti tisíci takových kamenů. 

Inspirace v Talmudu 

Existuje hebrejská kniha zvaná Talmud. Stručně řečeno se jedná o soupis moudrosti rabínů, židovských učených, kteří odpovídají na různé otázky běžného života. Jsou to otázky právní, etické, otázky víry aj. Právě v této knize se Demnig inspiroval k vytvoření Kamenů zmizelých: „Člověk je zapomenut pouze tehdy, když je zapomenuto jeho jméno. Stolpersteine umístěné před domovy obětí uchovávají paměť na osoby, které zde kdysi žily. Projekt připomíná všechny oběti nacionálního socialismu, které byly v letech 1933-1945 nacisty pronásledovány, nebo zavražděny. Připomíná i osoby, které pod tíhou okolností spáchaly sebevraždu.“ 

Zajímavostí je člověk, který se věnuje tomu, aby se lidé uvedení na Kamenech neztratili podruhé. Je to muž takřka důchodového věku, který chodí hlavním městem a kostky s mosazným povrchem čistí.  

Jedná se o Brita jménem Trevor Sage. Roku 2006 se přestěhoval do Prahy, a to po smrti své ženy. Už dřív sem dojížděl za prací a česká kultura a česká mentalita jej tak zaujala, až tady zůstal. Při svých procházkách hlavním městem nacházel Kameny zmizelých, o kterých se do té doby dozvídal jen od některých průvodců. Mrzelo ho však, že je plno kostek v neutěšeném stavu a uvažoval, co by s tím mohl udělat. „V češtině se jim říká Kameny zmizelých a mně to připadalo, jako by mizely už podruhé. Byly na svém místě, aby uchovaly vzpomínku na lidi, kteří tam žili, ale ztrácely se pod špínou z chodníků. Zdálo se mi, že by bylo krásné oživit je,“ řekl Sage tento týden britskému deníku The Telegraph. 

Je snadné zapomenout 

Jelikož je cizinec a ještě ke všemu nemá přímo nic společného s holokaustem, ostýchal se začít. Pak se ale dočetl v médiích o penzistovi Gerhardu Geierovi, který i přes svůj požehnaný věk sedmdesáti devíti let vyčistil všechny Stolpersteiny v Salcburku.  

Tak se pan Sage dal do práce. Vytvořil databázi všech pražských kamenů, jež následně osobně navštívil a vyčistil je. Jeho přítomnosti si začali všímat kolemjdoucí lidé a jeho fotografie kolovaly po sociálních sítích. „Dělám to jen proto, abych zvýšil povědomí o osudech obětí holokaustu. Vzpomínky je třeba udržovat živé, protože je příliš snadné zapomenout na to, co se stalo," uvedl Sage.    

Ten se kromě čištění Kamenů zmizelých začal zabývat podrobnějšímu mapování osudů lidí z dlažebních kostek a referuje o nich na své facebookové stránce Stolpersteine Prague. Koncem roku 2018 dokonce vytvořil interaktivní intuitivní mapu, která zájemcům pomůže jednotlivé kameny najít. Nejenže se snaží každé umístění pamětní destičky doplnit fotografií. Nechybí ani obrázky lidí, jimž je kámen věnován. 

Autorský článek, další zdroje: pardubicky.denik.cz; Databazeknih.cz ; Stolpersteinecz.cz; Dotyk.cz 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47