FBI má spisy na řadu slavných celebrit. Včetně Whitney Houston, která byla objektem vydírání, Marilyn Monroe či Stevea Jobse

 Koktejl 
05. září 2022 08:07 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Whitney Houston byla objektem vydírání Depositphotos
Všechno odstartovala kauza skupiny The Monkees, když se provalilo, že FBI má na její členy rozsáhlý spis. A najednou se ukázalo, že tajná služba má ve svém archivu celou řadu spisů, které vedla na slavné osobnosti.

Skupina The Monkees si pozornost FBI vysloužila před koncem šedesátých let za svoje aktivity a protesty proti válce ve Vietnamu. A nebyla tehdy zdaleka jediná. FBI sledovala například i zpěváka Johna Denvera, slavného především právě v sedmdesátých letech. A ze stejného důvodu má svůj spis u FBI i John Lennon a jeho manželka Yoko Ono.

Válka ve Vietnamu ale nebyla jediným důvodem, proč na konci šedesátých a během sedmdesátých let FBI sledovala slavné umělce. Protože proč jinak by taky měla spis na Marilyn Monroe. Hlavním důvodem toho, proč FBI Marilyn vyšetřovala, byl její manžel Arthur Miller.

Miller byl známým autorem divadelních her a filmových scénářů a Marilyn Monroe za něho byla provdaná v letech 1956 až 1961. Miller byl dlouho podezříván z toho, že je komunista, a proto jej FBI sledovala a s ním i Marilyn. Co je ale ve spise legendární sexbomby dalšího, není samozřejmě jasné. Možná by spis mohl objasnit její vztahy s prezidentem Johnem Fitzgeraldem Kennedym. Ale neobjasní, protože FBI minimálně tuto část spisu pochopitelně nikdy nezveřejní.

Sedmdesátými léty to ale rozhodně neskončilo. FBI sledovala slavné rappery, včetně The Nototrious B.I.G., Tupaca Shakura a Russella Tyrona Jonese z Wu Tang Clanu. A spis u FBI má dokonce i samotný Steve Jobs. Ne snad, že by byl podezřelý z páchání nějaké nekalé činnosti, ale zakladatel firmy Apple v roce 1991 chtěl kandidovat do Exportní rady amerického prezidenta. A tak ho tajné služby logicky musely prověřit. Zajímavá část spisu Stevea Jobse popisuje, že "několik jednotlivců zpochybňuje Jobsovu poctivost a tvrdí, že překrucuje pravdu a překrucuje realitu, aby dosáhl svých cílů." Šéf Applu při svém vyšetřování FBI přiznal, že experimentoval s LSD ve svých mladistvých letech a nazval jeho užívání "pozitivní zkušeností, která mění život“.

Nutno poznamenat, že FBI nesledovala slavné osobnosti jen proto, že je podezřívala z nějakých protistátních aktivit. Mnohdy je sledovala proto, že těmto slavným osobnostem hrozilo nějaké nebezpečí. To platí například i pro zpěvačku Whitney Houston, která měla být objektem vydírání a rovněž měla několik nebezpečných fanoušků, kteří jí posílali výhrůžné dopisy, a dokonce i kazety.

FBI má spis i na princeznu Dianu. Dokonce hned dva. Ten první se ale týkal především hrozeb vůči ní a jejímu tehdy ještě manželovi princi Charlesovi z doby krátce po jejich svatbě. A druhý spis FBI zřídila v souvislosti s Dianinou návštěvou Spojených států v roce 1989.

Zesnulá princezna Diana měla dva krátké spisy FBI, jeden se týkal hrozeb proti ní a princi Charlesovi, když se vzali, a druhý o bezpečnostních otázkách souvisejících s její cestou do USA v roce 1989.

To Anna Nicole Smith si spis u FBI skutečně zasloužila. FBI vyšetřovala, zda byla Anna zapojena do spiknutí s cílem zabít syna svého zesnulého manžela v letech 2000 a 2001. Smith a její nevlastní syn E. Pierce Marshall spolu doslova válčili o stovky milionů dolarů, které jeho otec vydělal jako ropný magnát. Žalobci nakonec rozhodli, že neexistuje dostatek důkazů, na jejichž základě by mohli Annu Nicole Smith obvinit. Bývalá Playmate, jejíž manžel, devadesátiletý ropný magnát zemřel 14 měsíců po svatbě, zemřela na předávkování v roce 2007.

Autorský článek, další zdroj: CNN

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod