Miliarda lidí v televizi 29. července sledovala, jak si princ Charles bere Dianu. Nikdo tehdy netušil, jak tragicky to celé dopadne

 Koktejl 
29. července 2022 07:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Od svatby princezny Diany s Charlesem uplynulo už 41 let Wikimedia Commons
Měla to být pohádka pro dospělé. Nakonec se z toho však stala pohádka jako od Hanse Christiana Andersena. To ale nikdo ze zhruba miliardy televizních diváků 29. července 1981 nemohl tušit, když sledovali nejkrásnější svatbu všech dob.

Svatba se konala v katedrále sv. Pavla a přímý přenos sledovala miliarda diváků v 74 zemích světa. Princ Charles si vzal učitelku Dianu Spencer během velkolepého obřadu, kterého se jen v katedrále účastnilo přes dva a půl tisíce hostů a nechyběly ani nejslavnější osobnosti světa.

Je to tedy už 41 let, co začala tahle pohádka s velmi špatným koncem. Diana byla tehdy velmi mladá a neměla ani tušení o tom, jaké pouto má její manžel se svou milenkou a nynější druhou manželkou Camillou. Než se jejich manželství stalo hororem na pokračování, stihla Diana ještě porodit dva syny. Prince Williama hned rok po svatbě a prince Harryho v roce 1984.

Diana a Charles oznámili světu odloučení už v roce 1992, ale všichni už dobře věděli, že jejich manželství nefungovalo už dlouhé roky. Romantická svatba jako by se snad ani nikdy nekonala. Diana, která se jednou měla stát po boku svého manžela britskou královnou, se nakonec při rozvodu v roce 1996 musela vzdát titulu Její královská výsost a všech případných nároků na britský trůn. Místo toho dostala luxusní bydlení v Kensingtonském paláci se všemi výhodami a mohla si alespoň ponechat titul princezny.

Nic princeznovského ale na jejím životě vlastně ani nikdy nebylo. Charlesovo celoživotní pobláznění Camillou jí zničilo život a ona sama nedokázala na realitu reagovat tak, aby neničila sebe sama. Dobře známé jsou její problémy s bulimií a po rozvodu také její rozličné milenecké aférky.

Jediné, co Dianě z manželství s Charlesem kromě dvou zdravých synů zbylo, byla láska veřejnosti, která Dianu absolutně zbožňovala. Ani této náklonnosti si ale moc neužila, protože už rok po rozvodu zemřela při autonehodě v Paříži.

Díky tomu se Charlesovi uvolnily ruce a se svojí Camillou vedl běžný rodinný život. Nakonec mu královna dala svolení ke svatbě, a Camilla se stala druhou Charlesovou ženou v roce 2005. Pohádková svatba to už ale nebyla. Měli jen civilní obřad a pak arcibiskupovo požehnání před hrstkou hostů.

Místo Diany se tak má stát královnou Camilla. Jenomže přestože ji nakonec veřejnost vzala na milost, průzkumy veřejného mínění napovídají, že Britové Camillu na trůnu nechtějí, protože tam měla být Diana. Camilla proto již avizovala, že královský titul používat nebude.

Autorský článek, další zdroj: History

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?