Čtyřlístek letos slaví padesátku. Znáte příběh zvířecích hrdinů, kteří okouzlili ČSSR?

 Koktejl 
22. března 2019 10:00 / Terezie Zamlynová
  5
📷
13 fotografií v galerii
Čtveřice zvířecích hrdinů okouzlila ČSSR Shutterstock
Prase Bobík, kocour Myšpulín, fenka Fifinka a zajíc Pinďa se poprvé objevili v časopisu Čtyřlístek na jaře roku 1969. Letos legendární komiks oslaví padesátiny. Ovšem, když vyšel Čtyřlístek poprvé, nesmělo se mu komiks říkat. Oficiálně to byl kreslený seriál.

Čtyřem brachům, kteří s námi jsou již několik generací, bude padesát. Jsou čtyři, takže je pochopitelné, že se jim říká Čtyřlístek. Jejich příběhy ztvárněné v komiksovém provedení u nás byly v té době ojedinělé, a tak se staly průkopníkem tohoto žánru.

Původně přitom nikdo nepočítal, že probudí takový zájem. Naplánovaný byl jen jeden sešit, vyšel v nákladu třicet tisíc výtisků. Ale strhl lavinu. Během čtrnácti dnů přišla obrovská odezva od dětí a obchodníci volali, že chtějí nové vydání nebo pokračování. Autor Jaroslav Němeček, v té době pětadvacetiletý, tak byl nucený ihned připravit pro nakladatelství Orbis další dvě čísla. Ta se už dělala v nákladu šedesát tisíc výtisků a odezva byla opět taková, že další pokračování už se dělalo v nákladu devadesát tisíc.

Brzda v podobě nedostatku papíru

Takový zájem byl neuvěřitelný. Paradoxně to znamenalo komplikaci i pro samotné nakladatelství, protože mělo v té době běžně omezený příděl papíru. Všichni si tedy lámali hlavu, co s tím. Zastavit si to dovolit nechtěli, báli se masové reakce a odezvy od dětí i rodičů.  

Bylo to pochopitelné, protože Čtyřlístek naplnil díru na trhu. V socialistickém Československu se stal vůbec prvním komiksem, který vycházel samostatně ve formě sešitu, nikoli jako poslední stránka časopisu. První díly si napsal sám kreslíř Jaroslav Němeček, který se při své první cestě na západ v roce 1968 nadchl produkcí pestrobarevných časopisů. Pak se k němu přidala scenáristka Ljuba Štíplová.

Snahy dát Bobíkovi a Fifince pionýrský šátek neobstály

V té době Čtyřlístek vycházel osmkrát až devětkrát za rok (stával 7 Kčs). A jeho obliba u dětí stoupala. Na konci 80. let dosáhl nákladu 220 tisíc výtisků. Časopis obsahoval kromě jednoho příběhu Čtyřlístku vždy vzadu za ním i další komiksy (Káťa a Škubánek, Sherlock Holmes atd.).

Jak už bylo uvedeno výše, i kvůli tomu, že Čtyřlístek v době normalizace vyčerpával papír pro další knihy, jako například Marxovy spisy, měli tvůrci populárního dětského komiksu občas problémy. Když se po několika číslech k projektu připojila Ljuba Štíplová (příběhy Čtyřlístku vymýšlela), tlačili na ni i straničtí funkcionáři, aby úspěšný Čtyřlístek propagoval myšlenku socialismu. Podle dochovaných zpráv tyto snahy ale Štíplová odmítla se slovy: „Dovedete si představit Bobíka s pionýrským šátkem?“

Čtyřlístek nestárne

Duchovní otec čtyř zvířátek, která provázela dětstvím Husákovy děti a dnes již i jejich děti, Jaroslav Němeček se narodil 20. února 1944 v Doksech u Máchova jezera. Právě tam někde leží obec Třeskoprsky, kde zvláštní čtveřice zvířecích hrdinů žije.

Inspirací k tomu, aby se čtveřice kamarádů objevila v sešitě a oslovovala děti, bylo krátké otevření hranic v roce 1968. Lidé z Československa se tak podívali do dosud zapovězené zajímavější ciziny na Západ od nás. I Němeček si s manželkou vyjel do Itálie na dovolenou. Cizina ho prý uchvátila zejména svoji pestrostí a barevností. Když se se ženou vrátili zpět, sedli si k lahvi červeného vína a za jeden den vymysleli celý Čtyřlístek – postavy, prostředí i děj.

Čtyřlístek v nových časech

Než se zvedla Železná opona, měl Čtyřlístek o výsadní postavení postaráno, protože nebyla u nás konkurence. Po revoluci v roce 1989 se ale musel vypořádat s konkurencí zahraničních komiksů - Tom a Jerry, Asterix a Obelix, Kačeři z Kačerova. I když vydavatelství Panorama (vzniklo z původního Orbisu) zaniklo, Čtyřlístek nezmizel. Jeho autoři založili stejnojmenné vydavatelství, které vydává sešity a knížky dosud. Od devadesátých let se na příbězích Čtyřlístku podílejí také noví scenáristé.

Fenomén Čtyřlístek inspiroval ještě další projekty. Před pár lety vyšla deska Čtyřlístkové kapely, za kterou stál textař Lou Fanánek Hagen a skladatel Matěj Homola. V kinech se objevil také 3D film nazvaný Čtyřlístek ve službách krále.

Závěrem je třeba dodat, pokud máte doma některé z prvních čísel Čtyřlístku z let 1969 až 1970, pak věřte, že nyní má mnohatisícovou hodnotu. Na internetových aukcích se tahle a další vzácná čísla prodávají nyní za desetitisíce. (Dále čtěte: Sázka na kluka v sombreru výrobci vyšla. Znáte příběh legendární československé žvýkačky?).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve