Zázrak, který před osmdesáti lety ohromil všechny Čechoslováky

 Koktejl 
19. března 2019 06:05 / Gabriela Simenonová
  0
📷
13 fotografií v galerii
Obchodní dům byl vybaven moderní technikou, jakou byly například eskalátory Archiv
Před 80 lety, 19. března 1939 byl na pražském Poříčí otevřen první plně sortimentální obchodní dům v Československu s poetickým názvem Bílá labuť. V době svého vzniku to byl supermoderní obchodní dům.

V novinách se tehdy psalo, že "něco takového Praha dosud neviděla a dlouho neuvidí". Pražané pospíchali ohlídnout ten zázrak, jistě raději než přehlídku německého vojska, která se ten samý den konala na Václavském náměstí.

Český zázrak, který jen tak něco nepřekoná

Pro návštěvníky Prahy byla Bílá labuť stejnou atrakcí jako historické památky. Byla totiž vybavena moderní technikou, jakou byly například eskalátory.  V prvních dnech okupace ji doslova vyjedli a vykoupili němečtí vojáci, protože říšská marka měla velmi výhodný kurz proti koruně. 

Vizionář a obchodník

Za stavbou stál obchodník a vizionář Jaroslav Brouk. Jaroslav Brouk věděl co takový moderní obchodní dům musí kupujícím nabídnout, neboť měl zkušenosti s provozem jiného obchodního domu, a to na Letné s názvem Brouk a Babka. Obchodní dům Bílá labuť se mohl pyšnit několika prvenstvími. A trvalo ještě mnoho let než tato prvenství byla překonána.

Vymoženosti a rekordy

Celková obchodní plocha představovala 20 000 metrů čtverečních a to dělalo z Bílé labutě největší OD ve střední Evropě. Bílá labuť byla také tím nejmodernějším a nejlépe vybaveným obchodním domem. K vymoženostem patřily i již zmíněná pohyblivá schodiště. Bílá labuť byla první stavbou na našem území, kde byly eskalátory užity v interiéru. Další se pak objevily až po třiceti letech na novém ruzyňském letišti a v podchodu na Václavském náměstí.

Další vymožeností byla pneumatická (potrubní) pošta mezi pokladnami. Obchodní dům zaměstnával až 500 prodavačů a do roku 1990 jej navštívilo 400 milionů zákazníků s denní návštěvností až 30 000 kupujících.

Snad každý z nás Bílou labuť alespoň jednou navštívil. A návštěvníci si jistě vzpomenou na poslední patro, do kterého jste mohli dojet výtahem a kde bylo vyhlášené občerstvení s nepřeberným množstvím chlebíčků a zákusků.

Nejstarší funkční neon

Bílá labuť byla až do poloviny sedmdesátých let jediným moderním obchodním domem v Praze.  Slavné světelné logo je patrně nejstarším stále funkčním neonem. Nejde sice o památku UNESCO, ale „jen“ o řadový objekt, registrovaný v seznamu pražských nemovitých památek. Zejména pro dříve narozené obyvatele Prahy byla a je dodnes do dálky svítící vznešená labuť srdeční záležitost. I když dříve tak oblíbený "obchoďák" již zdaleka nemá noblesu konce třicátých let minulého století.

Za nákupy do "labutě" se chodilo jak pod nacistickou okupací, tak i za komunismu. A chodí se do ní dodnes. O tom, jak jsme nakupovali za socialismu, jsme psali před časem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve