Hitler přežil desítky pokusů o atentát. Operace Valkýra byla největší šancí, jak ho zabít. Místo toho ale nakonec přišel o život sám atentátník

 Koktejl 
14. července 2022 09:33 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Bomba místnost prakticky zničila, ale Hitlerovi se nic nestalo Wikimedia Commons / volný zdroj
Operace Valkýra byla největší šancí, jak se zbavit Hitlera. Jenomže ten přežil všechny pokusy o atentáty a přežil i tentokrát. Naopak o život krutě přišel sám atentátník.

Operaci Valkýra provázely problémy už od samého začátku. Už 11. července 1944 německý armádní důstojník hrabě Claus von Stauffenberg vezl bombu do sídla Adolfa Hitlera v Berchtesgadenu v Bavorsku, kde měl podat zprávu o aktuální vojenské situaci. Původní plán byl, že von Stauffenberg  nechá bombu vybuchnout hned, nakonec byl plán odložen na 15. července.

Jenomže ani to se nestalo, protože Hitler narychlo odcestoval do svého velitelství v Rastenburgu ve východním Prusku. Naštěstí, jak to nejprve vypadalo, ale von Stauffenberga povolal s sebou. Hrabě a jeho společníci tak stanovili nové datum atentátu na 20. července, kdy skutečně také proběhl.

Všechno šlo ale špatně. Na schůzce s Hitlerem nebyli ani Himmler ani Göring, kterých se chtěli spiklenci zbavit společně s Hitlerem. Nakonec se této myšlenky vzdali a soustředili se pouze na samotného Hitlera.

V tzv. Vlčím doupěti se nejprve pod záminkou převlékání se von Stauffenberg snažil aktivovat bombu, ale byl vyrušen a tudíž aktivoval jen jeden plát výbušniny. Bomba tedy díky tomu nebyla dostatečně silná. V podstatě sestávala z pouhého jednoho kila výbušniny. Přesto von Stauffenberg statečně vešel do místnosti, kde se měla odehrát porada s Hitlerem a aktovku s bombou položil na zem asi metr od něho.

Von Stauffenberg se pod záminkou dostal bezpečně z Vlčího doupěte k letadlu a odletěl do Berlína, zatímco bomba v poradní místnosti skutečně vybuchla. Jenomže Hitlera nezabila, jednak proto, že byla slabá a pak také z toho důvodu, že po von Stauffenbergově odchodu aktovku někdo přesunul jinam. Navíc Hitlera tak dostatečně kryl masivní dubový stůl. Hrabě si ovšem byl jistý, že Hitler nemohl přežít, informaci si nijak neověřil a v Berlíně se svými kolegy začal chystat převrat.

K žádnému převratu samozřejmě ale nedošlo, protože Hitler výbuch bomby přežil jen s drobnými škrábanci. Von Stauffenberg byl ještě v noci zatčen a samozřejmě okamžitě popraven.

Zdá se až nemožné, kolik pokusů o atentát Hitler přežil. Pokusy o jeho zabití se oficiálně datují už od roku 1934. Kromě von Stauffenberga se o zabití Hitlera mezi lety 1934 - 1944 pokusilo celkem 24 osob. Sám von Stauffenberg to před červencem 1944 zkoušel v Berlíně hned několikrát. I tak to ale není úplně kompletní seznam pokusů o atentát na Hitlera, protože některé se zkrátka nepodařilo zdokumentovat. Některé zdroje dokonce uvádějí, že Hitlera se pokoušeli zabít už před rokem 1933, než převzal v moc v Německu, a to dokonce čtyřikrát.

Už v roce 1932 přežil otravu jedem v jednom německém hotelu. A od té doby měl už vždy obrovské štěstí. Všem nastraženým bombám, které mnohdy i skutečně vybuchly, se vyhnul. Buď tím, že odešel dřív, nebo změnil na poslední chvíli svoji trasu, popřípadě svoji cestu na nějaké konkrétní místo úplně zrušil. Musel se nakonec zabít sám, na sklonku války 30. dubna 1945.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod