Smažák, ikona socialistického stravování, je oblíbený dodnes. Jen stojí zhruba desetinásobek

 Koktejl 
20. dubna 2020 09:03 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Na smažák nedají Češi dopustit Pinterest
Smažený sýr, brambory a tatarka tvoří dohromady doslova ikonu socialistického stravování, která navíc o svou oblibu nepřišla ani dnes. I když dnes si ho v restauraci dáme za zhruba desetinásobek jeho původní ceny.

Mohlo by se sice zdát, a pamětníci to vědí dobře, že smažáku by mohly konkurovat plátky masa všeho druhu, přelité univerzální hnědou omáčkou. Tedy jídlo, které nechybělo v žádné ze socialistických jídelen a restaurací.

Důvod je totiž jasný. Levné maso a univerzální omáčka patřily k nejlevnějším teplým jídlům sedmdesátých i osmdesátých let. Ovšem jen do vynálezu smažáku.

Nezdravá ikona jídelen

Smažák, tedy smažený eidam v trojobalu, se stal hitem v sedmdesátých letech, pravděpodobně zejména z toho důvodu, že byl levnější variantou řízku. V tehdejších jídelnách a restauracích stál totiž smažák s bramborem a tatarkou kolem osmi korun, zatímco takový řízek s bramborovým salátem stál korun dest.

V osmdesátých letech samozřejmě oba oblíbené nezdravé smažené pokrmy zdražily, souběžně asi o 7 korun, takže smažák byl stále levnější variantou.

Česká specialita

Historie smažáku ale sahá mnohem dál než jen do éry reálného socialismu. Varianty smaženého sýra znali na začátku minulého století také v Itálii či v Rakousku, ani v jedné z těchto zemí se ale zdaleka tato "pochoutka" neuchytila tolik jako u nás.

Smažák tak nabral na své popularitě už v období první republiky, kdy dostal také svoji typickou a neodmyslitelnou přílohu, tedy tatarskou omáčku.

Češi postupně s narůstající oblibou smažáku začali rovněž obalovat i další druhy sýrů, například hermelín nebo olomoucké tvarůžky. Ani jedna z variant, které rovněž patří k levným a rychlým jídlům, nepatří ovšem mezi ty zdravé.

Naopak. Výživoví odborníci tvrdí, že smažák, speciálně v kombinaci s hranolkami, je doslova smrtícím pokrmem. Jedná se o smažené jídlo, jehož příloha, tedy hranolky, jsou taky smažené, navíc sýr samotný je poměrně tučný.

Smažák má ale v české kuchyni už svoje místo a i když se mnohé restaurace snažily tuto položku ze svého jídelního lístku vytěsnit, musely ho do svých kuchyní zase vrátit. Mnohy se navíc nyní spolu se smaženým květákem či žampiony nabízí jako vegetariánská varianta jídelníčku. Dále čtěte: Vlašák za socialismu chutnal jinak. Jeho historie je dlouhá, sahá až do první republiky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008