Sériový vrah v červenci 1997 zavraždil módního návrháře Versaceho. FBI ho nedokázala dopadnout

 Móda a styl 
24. července 2022 08:00 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Versace byl dvakrát střelen do hlavy na schodech do svého domu Wikimedia Commons - volný zdroj / Depositphotos
Byl to mladý gay, který měl do roku 1997 čistý trestní rejstřík. Jenomže pak přišel spouštěč ve formě rozchodu s přítelem a z Andrew Cunanana se stal rychle sériový vrah. Jeho černá série skončila vraždou slavného módního návrháře Gianniho Versaceho.

Byla to rychlá vražedná série, která odstartovala na konci dubna roku 1997. Andrew Cunanan pravděpodobně neunesl rozchod s přítelem a ten se nakonec stal spouštěčem jeho násilného běsnění, jak by řekli profilovači FBI.

Vše jako první odnesl kamarád Cunananova bývalého přítele Jeffrey Trail. Cunanan ho ubil k smrti a jen o několik dní později zabil i svého expřítele. Davida Madsona střelil Cunanan do hlavy, jeho tělo vyhodil u jezera v Minneapolis, poté odjel v jeho džípu.

Tím to ale zdaleka neskončilo. Cunanan už byl na šikmé ploše a doslova vraždil na potkání. Jen dva dny po vraždě svého ex se dostal do luxusního domu bohatého developera Lee Miglina, kterého ubil a pro změnu odjel v jeho Lexusu. V té chvíli se Cunanan stal pro FBI doslova vraždícím duchem, který už v podstatě vraždil kohokoliv potkal. O dalších několik dní později totiž naprosto bezdůvodně zastřelil správce hřbitova Williama Reese v New Jersey.  Pravděpodobně jen proto, aby mohl zase změnit auto. Od místa vraždy totiž Cunanan odjel v jeho starém červeném pickupu.

Pak si Cunanan dal od vraždění trochu oraz. FBI ho hledala snad po celé Americe, ale neměla prakticky žádné výsledky, které by ji přivedly na jeho stopu. Sice znala jeho identitu, ale po Cunananovi jakoby se slehla zem. Až 11. července to začalo vypadat nadějně, když sériového vraha poznala obsluha z jednoho fastfoodu. Cunanan se totiž dostal do televize ve sledovaném pořadu o nejhledanějších zločincích.

FBI ho ale přesto nedopadla a nakonec nechala Cunanana spáchat jeho poslední, ale nejslavnější vraždu. Jen o čtyři dny později, tedy 15. července zastřelil Cunanan dvěma ranami do hlavy slavného módního návrháře Gianniho Versaceho na schodech před jeho luxusním sídlem.

Tato zpráva tehdy okamžitě obletěla celý svět, který tomu nechtěl ani věřit. Pravdou je, že jak Cunanan, tak Versace byli gayové, ale dodnes FBI tvrdí, že se jim nepodařilo najít jediný důkaz o tom, že by se slavný návrhář a jeho vrah vůbec někdy setkali.

Po Versaceho vraždě FBI ještě zesílila svoje pátrání a nakonec byla úspěšná, i když znovu přišla pozdě, jak tomu ostatně bylo v této vražedné sérii od samého začátku. Osm dní po vraždě Versaceho našla FBI Cunanana jen kousek od návrhářova sídla na luxusním hausbótu, do kterého se vloupal. Tam se také Cunanan sám zastřelil zbraní, kterou použil k několika vraždám. Nenechal ale žádný dopis, který by jeho vražedné běsnění vysvětlil.

Giannimu Versacemu bylo v době jeho vraždy rovných padesát let a byl na vrcholu svojí kariéry. V osmdesátých a devadesátých letech patřila značka Versace na vrchol módního průmyslu a oblékala ty nejslavnější lidi, včetně Madonny či princezny Diany. Smutným paradoxem je také fakt, že jen o tři roky před svojí vraždou onemocněl Versace rakovinou, ale díky dlouhým měsícům léčby chemoterapií se uzdravil. Ze života se ale nakonec těšil pouhé tři roky a zemřel rukou člověka, kterého pravděpodobně vůbec nikdy neviděl.

O Versaceho vraždě byly natočeny také seriály, například Six Degrees of Murders nebo American Crime Story, které vykreslovaly Cunanana jako mladého muže z chudých poměrů, který toužil po luxusu. Oficiální informace ale mluví o tom, že pocházel ze slušné rodiny, studoval na univerzitě a měl vysoké IQ. Jako gay se ale rád seznamoval se staršími bohatými muži, aby mohl následně rozhazovat jejich peníze. Ale ani nic z toho, co Cunanan od těchto mužů kdy získal, FBI nikdy nenašla.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod