Konec americké prohibice ve 30. letech přinesl na trh první pivo v plechovce

 Potraviny 
22. ledna 2022 09:37 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Obliba piva v plechu neustále rostla po celá třicátá léta 20. století a poté se pivo v plechu stalo doslova hitem  Depositphotos
I když se na začátku 19. století plechovky už používaly hojně v potravinářském průmyslu, pro pivo to neplatilo. První legendární pivo v plechovce si totiž muselo počkat až na konec americké prohibice.

Pivo v plechovce se zrodilo 24. ledna 1935. Ve spolupráci s American Can Company dodal americký pivovar Gottfried Krueger Brewing Company 2000 kusů plechovek dvou druhů svého piva svým věrným zákazníkům do Richmondu ve Virginii. Celkem 91 procentům z nich se to líbilo, a tak pivovar zařadil plechovkové pivo do své běžné výroby.

Ekonomická krize paradoxně pomohla

Ne tím, že by Američané po konci ekonomické krize spojené s prohibicí lačnili po alkoholu. Na černém trhu si fakticky mohli alkohol koupit kdykoliv. Roli hrála cena. Na rozdíl od láhví se za plechovky nemusely platit zálohy, a to zchudlým Američanům přišlo vhod.

Plechovky se také snáze stohovaly, byly odolnější a jejich chlazení trvalo méně času. Do konce roku 1935 se v USA prodalo přes 200 milionů plechovek piva a úspěch pivovaru Krueger následovaly i další velké pivovary.

Obliba piva v plechu neustále rostla po celá třicátá léta 20. století a poté se pivo v plechu stalo doslova hitem během druhé světové války, kdy američtí sládci expedovali miliony plechovek piva vojákům do zámoří. Po válce začaly národní pivovarnické společnosti využívat masové distribuce, kterou plechovky umožňovaly, a dokázaly upevnit svou moc nad kdysi dominantními místními pivovary, které nedokázaly kontrolovat náklady a provoz tak efektivně jako jejich národní protějšky.

Zdroj: History, Beer and Brewing.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008