Kuriózní historie kečupu. Vyráběl se z ryb a prodával se jako lék na podrážděný žaludek
Dnes si mnoho lidí nedokáže život bez kečupu představit. Toto koření zbarvené do červena se sladko-slanou chutí je jednoduše nejoblíbenějším na světě. Věděli jste, že kečup má svůj původ v Číně? Tehdy se dokonce vyráběl pouze z rybích vnitřností, vedlejších masných produktů a sójových bobů. Teprve až o několik stovek let později byl vyráběn z rajčat.
Byla rajčata jedovatá?
Prvotní verze kečupu neobsahovala ani jedno rajče. Rostliny rajčat byly původně pěstovány v Jižní Americe, do Anglie se dostaly až v 16. století. Tehdy je však lidé považovali za jedovaté. Nebylo to vinou rajčat samotných, nýbrž cínových talířů, z nichž lidé konzumovali jídlo. Kyselina z rajčat v kontaktu s cínem vylouhovala olovo do jídla, což způsobilo otravu.
Starověká historie kečupu
Místo rajčat se využívala fermentovaná rybí omáčka pocházející z jižní Číny. Kolem roku 300 př. n. l. vznikaly texty, které popisovaly použití fermentovaných past vyrobených z rybích vnitřností, vedlejších masných produktů a sójových bobů. Rybí omáčka, která byla v místních dialektech nazývána jako „ge-thcup“ nebo „koe-cheup“, se dala snadno skladovat na dlouhých zaoceánských cestách. Kečup vyráběný na bázi ryb byl pak v rámci obchodu šířen v mnoha jiných zemích, jako je Vietnam, Filipíny a Indonésie
18. století jako zlatý věk kečupu
Nejvýznamnější období pro výrobu kečupu nastalo v 18. století. Receptury nezahrnovaly pouze ryby, ale byly vyráběny také z ústřic, mušlí, hub, vlašských ořechů, citronů, celeru, a dokonce i z ovoce, jako jsou švestky a broskve. Tyto formy kečupů si oblíbily významné osobnosti tehdejší doby. Houbový kečup si zřejmě oblíbila spisovatelka Jane Austenová, a jeden dokonce vznikl na počet prince z Walesu, po němž nesl i název. Tvořily ho bezinky a ančovičky.
Na scénu přichází rajčata
Přelomovým datem se stal rok 1812. Konečně byl vytvořen recept obsahující rajčata. Vývoj receptury se připisuje Jamesi Measi, vědci z Philadelphie. Uvedl, že nejvybranější kečup pochází z „jablek lásky“, jak se tehdy rajčatům říkalo. Někteří totiž věřili, že mají afrodiziakální účinky. V 70. letech 19. století pak firma Heinz upravila recepturu pro komerční výrobu.
Kečup jako lék
Kečup našel i jiné využití. Ve 30. letech 19. století se prodával jako lék. V roce 1834 ho lékař John Cook prodal jako lék na podrážděný žaludek. Tvrdil, že jeho recept dokáže léčit průjem, špatné trávení, žloutenku a revmatismus. Ti, co v tomto byznysu viděli zisk, využili příležitosti a začali prodávat vlastní lék. Slibovali však nereálné výsledky, proto se v roce 1850 impérium kečupové medicíny zhroutilo.
Autorský článek, další zdroje: history.com, ripleys.com