Fotografie, které vám připomenou dětství

 Koktejl 
31. března 2019 10:16 / Gabriela Opltová
  2
📷
41 fotografií v galerii
Dost možná vám připomeneme některé poklady z šuplíku Archiv
Asi každý rád vzpomíná na své dětství. Díky fotkám či vyprávění si pamatujeme, jak to u nás doma vypadalo, co jsme rádi jedli a s čím jsme si rádi hráli. Je v tom určitá nostalgie, kterou si každý čas od času rád připomene. Pojďme se podívat na fotky, které vás zaručeně vrátí do dětství.

Pamatujete? Věci, kterých bylo dříve všude plno, ale postupem času je nahradily modernější. Přesto neuškodí, abychom se čas od času vrátili v čase a mrkli se, co před pár desítkami let letělo. A dost možná něco z toho máte dodnes doma. 

Nečekáme, že byste měli doma například žvýkačky, ale takové staré kolo nebo v té době populární stavebnice? A co oblíbenou hru, kdy se snažíte pohyby rukou dostat kuličku do jedné z dírek na pomyslném fotbalovém hřišti. A určitě by toho bylo ještě více, kdybychom nebyli líní prohrabat krabice ve sklepě. Někdo na tyto časy vzpomíná s nostalgií, jiní by raději zapomněli. Ale každá doba měla svá pro i proti.

Proč vlastně lidé tak milují retro? Vysvětlení je podle odborníků jednoduché. Lidé prostě rádi vzpomínají, a to zejména na dětství či mládí. Už starší výzkumy zjistily, že naše hodnocení jednotlivých historických období je výrazně ovlivněno naším postavením v životním cyklu. Věk spojený s bezstarostným mládím tak máme tendenci posuzovat pozitivněji bez ohledu na skutečnou sociální nebo politickou situaci té doby. 

Naše myšlení a především paměť jsou uzpůsobeny tak, abychom si pamatovali ze své minulosti to lepší. Horší zážitky snáze zapomínáme. Jde o obyčejný sebezáchovný proces odehrávající se v lidském mozku. Vždyť vůně a chutě z dětství nikomu neublíží.  

Nakonec posedlost retrem nepostihla jen Česko. Děje se tak ve všech postkomunistických zemích. A je naprosto zbytečné do našich dětských vzpomínek tahat tehdejší politiku. (Dále čtěte: Vzpomínka na dětství. Panáček nebo panenka? Předpověď počasí, která zaručeně fungovala).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47