DiCaprio musel jíst ve filmu Zmrtvýchvstání syrová játra a naučit se šamanským technikám. A to původně ve filmu ani neměl hrát

 Film a seriál 
08. prosince 2022 11:11 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Di Caprio musel jíst syrová játra, i když je vegetarián Cinemart / volný zdroj
Drsný film Zmrtvýchvstání z roku 2015 si pamatuje určitě každý fanoušek Leonarda DiCapria. Ten sice ve filmu původně neměl vůbec hrát, protože první volbou byl Samuel L. Jackson, ale nakonec za svou roli, které obětoval skutečně hodně, získal DiCaprio vytouženého Oscara.

Povídá se dodnes, že DiCaprio toužil získat Oscara tak moc, že pro roli ve filmu Zmrtvýchvstání udělal opravdu všechno. Musel mimo jiné sníst syrový kus jater z bizona, přestože je vegetarián. Musel se také naučit střílet z muškety, rozdělávat oheň, mluvit dvěma indiánskými jazyky a naučit se staré léčebné šamanské praktiky. Není se tedy co divit, že DiCaprio natáčení filmu považuje za nejtěžší výkon své kariéry.

A o co ve filmu pro ty, kdo si jej už nevybavují, vlastně šlo? Snímek se odehrává v Dakotě, v roce 1823. DiCaprio si s lovci kožešin vyrazí na výpravu. Uprostřed hlubokých lesů vzdorují nečekaným útokům indiánů a musí překonávat nemilosrdnou krajinu. DiCapriovi se stává osudným střet s rozzuřenou samicí medvěda grizzlyho. Medvědí útok sice přežije, ale je těžce zraněný a lovecká výprava se musí rozdělit. Zatímco většina lovců pokračuje v cestě, s DiCapriem a jeho synem zůstanou jen dva muži, kteří prakticky jen čekají, až na svá zranění zemře. DiCapriovi se ale do hrobu nechce, a tak mu pomůžou. Jeho syna zabijí a DiCapria za živa pohřbí. Jenomže ten v naprosto zuboženém stavu vyleze z vlastního hrobu a při životě ho drží především nenávist a touha po odplatě. Musí překonat brutální zimu a hlad, divoké řeky i bojovné indiánské kmeny, aby se mohl pomstít.

Natáčení skutečně drsného snímku ale mělo problémy od samotného začátku a je skoro zázrakem, že z něho nakonec i díky DiCapriovi byl oscarový film. Měl se totiž točit už v roce 2001, jenomže už v začátku projektu odpadl původní režisér a až v roce 2010 se k němu dostal Alejandro González Iñárritu, který byl až čtvrtým režisérem v řadě. A zvolil si DiCapria a prakticky okamžitě začal přepisovat původní scénář.

Proto také trvalo tak dlouho, než se vůbec začalo natáčet. Navíc měl Iñárritu před sebou natáčení ještě jiných projektů, takže natáčení Zmrtvýchvstání muselo zkrátka počkat. A sotva to konečně všechno začalo, přišla produkce filmu na to, že lokace byly vybrány špatně, protože prakticky na žádné místo se nedalo pohodlně dostat. Vybraná místa se nacházela v horách Itálie, Kanady a Spojených států. Herci a štáb se museli každý den dostat na místa, protože tam nebylo, jak zůstat. Cestování každý den tam a zpět bylo zdlouhavé, což byl samozřejmě velký produkční problém.

Také počasí natáčení filmu hodně komplikovalo. Protože se většina filmu natáčela v horách, počasí bylo samozřejmě velmi chladné a štáb musel mnohdy překonávat i velké mrazy. Navíc někteří herci měli předepsané scény v ledové říční vodě a sám Leonardo DiCaprio po natáčení přiznal, že byl prakticky neustále podchlazený. Ještě větší paradox nastal při natáčení závěru filmu, kdy naopak v Kanadě bylo příliš velké teplo, a sníh roztál. Produkce tak narychlo musela obstarat lokaci v Argentině, kde byl dostatek sněhu, aby mohly být konečně dokončeny poslední scény filmu.

Příšerné podmínky nevydržela řada členů štábů, kteří dávali jeden po druhém výpovědi během natáčení. Nakonec režisér vyhodil i samotného produkčního a najmul jiného, který byl schopen udržet štáb pohromadě. A tohle všechno dohromady samozřejmě stálo obrovské peníze navíc. Původně totiž studio počítalo s rozpočtem 60 milionů dolarů, ale nakonec se opravdu nepříjemně náklady vyšplhaly až na 135 milionů dolarů. Díky DiCapriovi měl ale film Zmrtvýchvstání v kinech velký úspěch, k čemuž samozřejmě dopomohl i DiCapriův Oscar a jen v kinech film nakonec vydělal přes 530 milionů dolarů.

Autorský článek, další zdroj: Screenrant

Víc už toho není

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve