Brendan Fraser se při natáčení slavného akčňáku Mumie oběsil. Museli ho resuscitovat

 Film a seriál 
31. prosince 2022 09:47 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Brendona Frasera stálo natáčení slavné Mumie málem život Universal Studios / volný zdroj
Natáčení filmů bývá často nebezpečná disciplína a své o tom ví i herec Brendan Fraser, kterého akčňák Mumie z roku 1999 málem stál život. Je to historka, kterou filmoví fanoušci až tolik neznají, ale potvrdil ji jak samotný Fraser, tak jeho herecká partnerka Rachel Weisz.

A jak se to vlastně stalo? To se zrovna natáčela scéna, v níž Fraserova postava Rick O’Connell měla být ve vězení oběšena. Sám Fraser to popsal takto: "Byla tam šibenice pro oběšence a kolem krku jsem měl uvázaný konopný provaz. Kaskadér lano napnul a já si musel stoupnout na špičky u nohou, jenomže on ho napnul ještě víc a já se začal dusit a nakonec jsem upadl do bezvědomí." Jeho herecká partnerka Rachel Weisz popsala to, co se dělo potom, jednou holou větou: "Přestal dýchat a museli ho resuscitovat."

Právě pro samotnou Rachel Weisz bylo natáčení Mumie doslova hororem a a to ještě netušila, že na place budou muset jejího kolegu doslova přivádět zpět mezi živé. Herečka totiž horory nemá ráda, ale nakonec se do této úspěšné franšízy pustila, protože ji tak nějak za horor nepovažuje, spíš za takový komiks. A pravdou je, že v Mumii je humoru docela dost.

Například si jistě fandové tohoto akčního hororu vzpomenou na scénu, kdy knihomolka Evelyn v podání Rachel Weisz hledá jistou knihu na žebříku ve velké knihovně a je tak šikovná, že nakonec se z polic začnou doslova sypat stovky a tisíce knih, které létají vzduchem a padají ze všech stran. Scénu se kupodivu podařilo natočit na první pokus, protože z mnoha řad knihovny muselo do vzduchu opravdu velké množství knih a je až s podivem, že se nikomu nic nestalo.

A ještě jednou Rachel Weisz, která prokázala dost odvahy na herečku, která nesnáší horory. Ve scéně, kde po ní lezou krysy, totiž filmaři rozhodně nepoužili žádné speciální efekty. Naopak. Herečka se tak upřímně děsila krys, které po ní skutečně lezly, že fanoušci tuto scénu dodnes mají ve velké oblibě. I když vlastně v případě Rachel nešlo až tak o herecký výkon, jako o skutečný děs.

Pro každého z herců tak bylo natáčení Mumie něčím nebezpečné a nebezpečí hrozilo vlastně i celému filmovému štábu.  Mumie sice byla z bezpečnostních důvodů natáčena v Maroku, přesto bylo nutné přijmout určitá opatření. Produkce filmu měla oficiální podporu marocké armády, ale přesto režisér Stephen Sommers přidal další bezpečnostní opatření tím, že uzavřel pojištění proti únosu hlavních herců. Myslet dopředu a být připraven je sice dobrá věc, ale zároveň je děsivé, že takovou pojistku bylo nutné uzavřít. Herci o tom ale neměli vůbec tušení, takže pracovali v klidu a vůbec netušili, jak a proti čemu je produkce filmu v tichosti chránila.

Samotný Brendan Fraser si ještě zahrál ve druhém filmu s názvem Mumie se vrací, kde si svou roli zopakovala i Rachel Weisz a Fraser byl hrdinou i ve trojce s názvem Mumie: Hrob dračího císaře, která se už ovšem nesetkala s takovou diváckou odezvou. Přesto Brendan Fraser touží natočit i čtvrtou Mumii. Ona vlastně v roce 2017 vznikla, ale s Tomem Cruisem a v kinech se jí zrovna dvakrát nedařilo. Fanouškům zkrátka chyběl mnohem méně slavný Brendan Fraser a filmu chyběl i humor, který minimálně první dvě Mumie měly. Kvalitně vzkřísit po tolika letech takovou sérii není jednoduché, přestože takovému Indiana Jonesovi se úspěch podařil pokaždé.

Autorský článek, další zdroj: Lad Bible

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod