V 50. letech se vyráběly hodinky jen v několika málo zemích světa. Československo k nim patřilo

 Koktejl 
21. února 2019 11:21 / Terezie Zamlynová
  14
📷
7 fotografií v galerii
Možná, že zrovna takové má ještě v šuplíku váš tatínek nebo dědeček. Anebo je dokonce stále používá. Archiv
Dnes nosíme na rukou hodinky mnoha značek, řady stylů. Byly však doby, kdy jsme měli na rukou všichni hodinky jen několika značek. Přesto na ně určitě rádi vzpomínáme – protože takové hodinky dlouho vydržely. A taky se dávaly ve významných dnech našeho života, takže bývaly i vzpomínkou na různé přelomové události.

Stručně shrnuto, většinou byly na zápěstích k vidění hodinky Čajka (Chaika), Luč nebo Prim. Pamětníci vzpomínají, že se však daly koupit i Omegy a Rolexky. Byly drahé, ale nikoli tak, jak nyní. Protože hodinky značky Prim preferuje dokonce i bývalý prezident Václav Klaus a patří k naší historii, ohlédněme se za minulými desetiletími, abychom odhalili, jak to s nimi bylo.

Jejich příběh se začal psát v roce 1946. Tehdy v Novém Městě nad Metují vznikl podnik Chronotechna Šternberk. Vyráběly se tam nástěnné hodinky a budíky. (Od roku 1969 se změnilo jméno firmy na ELTON).

Rozšířit výrobu a překvapit svět?

Ale právě tady se začalo přemýšlet, jak portfolio výrobků rozšířit. Ideálně o náramkové hodinky. A to se taky stalo, i když tomu předcházel několikaletý vývoj a usilovně bylo třeba hledat technická řešení.

První prototyp hodinek, na které máme důvod být hrdí, byl vyrobený v roce 1954. Protože zprvu nebylo rozhodnuto o značce, kterou hodinky ponesou, byly označené jako Spartak. Teprve v roce 1958 dostaly nám důvěrně již známou značku Prim.

I to mělo svůj průběh. Dva roky před tím (v roce 1956) byla navrhnuta značka a logotyp Prim šternberskou Chronotechnou jako označení tam vyráběných časoměrných zařízení. Jednalo se o nám už známá písmena PRIM, která se ke kraji snižují. Podíváme-li se pozorněji, tak ještě uvidíme, že mají okolo sebe shora přerušenou borduru, tzv. bochníkový tvar.

První hodinky byly luxusní. Zařadili nás na špičku

A jak vypadaly ty první hodinky na pohled? Jedním slovem - luxusně. První model byl osázen 15 rubínovými kameny. Strojek hodinek se skládal z více jak stovky součástek o rozměrech desetina setin milimetru.

Nakonec se ale rozeběhla sériová výroba, celkem 5 modelů. Ty i kvůli ceně už tak luxusní nebyly, přesto se tím Československo od roku 1957 zařadilo mezi tucet států světa v té době schopných vyvinout a vyrábět náramkové hodinky.

Přesné hodinkové strojky původně byly určeny prioritně pro využití v armádě, výrobky tohoto hodinářského zboží ale brzy pronikly i k běžným občanům. Až do roku 1989 byla výroba rozdělena tak, že pobočka Elton (Chronotechna) vyráběla náramkové hodinky a nástěnné hodiny a ve Šternberku se vyráběly nástěnné hodiny a budíky. Většinu z nich bylo možné si koupit v prodejnách Klenoty.

Vzpomenete si na názvy hodinek dědečků?

Mimochodem, nelze nezmínit také hodinky SPARTAK, kalibr 50. Jednalo se o první verzi hodinek z Eltonu. Celkem jich bylo vyrobeno kolem 6 000 kusů. Další produkce již byla označena jako PRIM. Dalším názvem byl Prim „Traktor“, kalibr 50 a Prim „Pavouk“, kalibr 50. Názvem v uvozovkách pojmenovali modely samotní uživatelé. Další za zmínku stojí Prim „TV“, kalibr 96 – hodinky s typickým obdélníkovým pouzdrem a číselníkem připomínajícím televizor.

Hodinky této značky jsou populární stále a stále se vyrábějí v několika typech. Od doby první série, která se objevila na československém trhu, brány továrny opustilo přes 16 milionů kusů hodinek. Nutno dodat, že ty, které patřily k oblíbeným a váženým dárkům v době socialismu, mnohdy fungují stále.

Když přišla doba digitálek a jejich marného shánění, na nějaký čas alespoň mladší generace na ručičkové hodinky zanevřela. Celkem brzy se však nakonec většinou k osvědčeným značkám vrátila. Na rozdíl od výdrže baterií v módním hitu totiž hodinové strojky v těch několika málo dostupných značkách hodinek v československých obchodech vydržely... Čtěte také: Elektrospotřebiče a další domácí pomocníci z doby před rokem 1989. Jaký jste měli doma vy?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008