Účesy slavných z osmdesátek a devadesátek. Tohle se opravdu nosilo

 Koktejl 
14. května 2019 11:13 / Gabriela Opltová
  0
📷
35 fotografií v galerii
Líčení i vlasy musely být hlavně výrazné Shutterstock
Styl je velmi osobitá věc. Buď máte nějaký svůj vlastní, nebo se snažíte kopírovat jiný. A i když něco vypadá skvěle na někom jiném, tak to nemusí zákonitě znamenat, že to bude dokonale vypadat i na vás.

Každá doba je jiná. Trendy přicházejí a odcházejí, lidé, ale i styl, preference, materiály a technologie se mění.

V době, kdy u nás letěly Holky z naší školky z dílny Karla Vágnera a z rádií téměř nepřetržitě zněly hudební perly Michala Davida, byly největším hitem mocně vycpaná ramena nebo plísňáky do pasu tzv. mrkváče samozřejmě pořízené za "vyvekslované" bony v Tuzexu. A do nich vždy patřilo barevné tričko. Výrazné bylo i líčení. Letěly modré oční stíny, tmavé linky, zlaté doplňky. 

Avšak i 80. a 90. léta měla něco do sebe. Kdo je zažil, tak si určitě vzpomíná na sportovní "šusťáky" či teplákové soupravy, které nosil kde kdo. A každý chlap chtěl účes na "Jágra" - vpředu byznys a vzadu párty.

U žen byla v kurzu trvalá, tupírování a silné vrstvy laku. V osmdesátkách frčelo mikádo, patky, melíry a vlny jakékoli velikosti. Vlasy musely být hlavně dlouhé a hodně vyčesané.

Oblíbené bylo i tzv. "afro". A líčení bylo opravdu výrazné. Barevné oční stíny dotáhlé až k obočí, vrstva růžové tvářenky a lesk na rty, to byla denní rutina všech parádnic. Ženy i dívky se malovaly jako obrázek. Móda výrazného líčení zřejmě inspirovala Ivana Mládka ke složení písničky, kde jeho milovaná chodí zmalovaná a "v případě, že zmokne vypadá jak obrázek abstraktní".

Dnes už na podobné výstřelky vzpomínáme s nostalgií a někteří doufáme, že se už nikdy nevrátí. A dokonce si troufáme říct, že dnešní děti mohou děkovat za to, v jaké době se narodily. Protože jejich rodiče, na které se můžete podívat v galerii, vypadali mnohdy opravdu hodně prapodivně. 

Nosili jste i vy některé z tehdy módních účesů, které se však pohříchu nehodily tak úplně ke každému? (Dále čtěte: TUZEX: Terč moralistů i závistivců v bývalém Československu. Kde byl a co se tam dalo koupit).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve