Malý zázrak z československé dílny. Remoska si získala věhlas nejen v tuzemských kuchyních

 Koktejl 
18. května 2020 10:24 / Klára Kučerová
  6
📷
7 fotografií v galerii
Vynález v Británii proslavila lady Milena Grenfellová-Bainesová Facebook
Jestli na něco hospodyňky vzpomínají s nostalgií, je to malá pečicí trouba, která uměla připravit téměř všechno. Český vynález, který si získal věhlas i v zahraničí, je však stále věrným pomocníkem. V modernizované podobě se totiž stále vyrábí.

Smaží, peče, dusí, vaří i opéká. Připravit v ní můžete téměř cokoliv – od brambor, přes maso až po nadýchané buchty, a práce s ní je navíc jednoduchá. Stačí přidat suroviny, přiklopit víko a zapnout. Malou přenosnou elektrickou troubu vytvořil počátkem 50. let český elektrotechnik Oldřich Homuta. Nápad na tento nenápadný hrnec dostal ve Švédsku, když se procházel po obchodech. Všiml si totiž, že v hrncích, které prodávali, sice lze vařit, ale nikoliv péct.

Sláva remosek

První prototyp spatřil svět v roce 1953, ale až po deseti letech byl vynález patentován. Remoska si poté získala v Československu oblibu a stala se nedílnou součástí mnoha domácností. Větší krize však přišla po roce 1989. V záplavě nových kuchyňských produktů už nebyl výrobek tolik žádaným zbožím. Češi navíc více prahli po „západních“ výdobytcích, které v minulosti nebylo lehké sehnat.
 

Sláva remosek tak na chvíli upadla, znovuzrození se však dočkala kolem roku 1994, kdy byla ve Frenštátu nad Radhoštěm založena společnost Remoska, s.r.o. Cesta zpět do českých kuchyní nebyla rychlá ani snadná. Technikovi Jiřímu Blažkovi, který licenci na hrnec koupil, se však nakonec vyplatila. Dodnes bylo vyrobeno něco přes tři miliony remosek a značná část putuje i do exportu v Británii.

Slouží dodnes

Původní design remosek i způsob přípravy se zase tolik neliší od novějších zmodernizovaných verzí. Pečicí mísy se nyní většinou vyrábějí s teflonem a bez okénka, které se ukázalo jako neefektivní, jelikož jím unikala část tepla při pečení. Dalším rozdílem je pak samozřejmě cena. V šedesátých letech šlo pořídit větší verzi remosky za 180 Kčs a menší za 120 Kčs. Dnešní pečicí trouby se pohybují v rozmezí od 1 800 Kč do 5 000 Kč a více. Psali jsme také: Domácí kávička za socialismu. Osmdesátá léta přinesla nový bakelitový model mlýnku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod