Svatební trendy za dob socialismu. Šaty, které ještě poslouží nebo slušivý kostýmek

 Koktejl 
22. května 2020 11:22 / Klára Kučerová
  2
📷
11 fotografií v galerii
Tradice svatebních šatů se v průběhu historie mnohokrát změnila Pinterest
Po převratu v únoru 1948 začal komunistický režim ovlivňovat všechny sféry každodenního života. A svatba novomanželů nebyla výjimkou. Kromě potlačení církevní složky, a tedy i církevních obřadů, určovala pomocí masmédií, jakým způsobem by měly nevěsty ke svatbě přistupovat a co by měly mít na sobě.

Snad každá žena někdy snila o dni, kdy si bude moci obléknout svatební šaty, ve kterých se bude cítit jedinečně. V tehdejším Československu se však zejména v 50. letech tento atribut téměř ztratil. Komunistický režim se snažil o nabourání tradičního obrazu svatby jako výjimečné události a pokoušel se jej co nejvíce zcivilnět.

Místo krajek a závojů kostýmek

Nevěsty tak místo krajek a závojů sahaly po bílých kostýmcích, které byly mnohdy k nerozeznání od běžného oblečení. Že jde o svatbu tak prozrazovala především kytice či kloboučky s decentním závojem.

Hlavně rychle

Většinu inspirací mohly ženy čerpat oficiální cestou z týdeníků Vlasta, který vychází dodnes. Články, které v nich vycházely, pobízely nevěsty k tomu, aby svatbu co nejvíce urychlily, protože čas mají pracující věnovat především budování socialistické společnosti v rámci své práce. V tisku obecně bylo apelováno na opačný aspekt než dnes. Tedy příliš neutrácet za jediný den, příliš se nezdobit a v nejlepším případě si pořídit takové šaty, které ještě dále poslouží.

60. léta změnila odívání nevěst

V 60. letech se však souběžně s uvolňováním politických poměrů změnilo i nahlížení na odívání nevěst. Zvolit už si mohly klasičtější bílé šaty, které byly jednoduššího střihu a nad kolena. Ženy si dovolily více zapojit fantazii a použít krajky či jiné estetické doplňky. I nevěsty v tehdejším Československu se snažily dohnat západní módu. Kromě střihů a materiálů, což bylo nedostatkové zboží, se snažily napodobovat styl celebrit.

S nástupem normalizace se nevěsty museli opět uskromnit

S nástupem normalizace se však musely nevěsty znovu uskromnit. Vláda nepovolovala progresivnější trendy, a tak si musely budoucí nevěsty poradit. Soukromé podnikání stále neexistovalo, a tak většinou vypomohla rodina či známí. Ženy se totiž nechtěly vzdát bílé róby. A pokud jim to finanční situace umožňovala, svatební šaty si dávaly ušít.

80. léta podle západoněmeckého časopisu

Ke konci 80. let se prosadil svatební styl především západoněmeckého časopisu Burda. Tiskovina však byla nedostatkovým zbožím. Ženy si tak půjčovaly časopisy mezi sebou nebo si střihy obkreslovaly. Nevěsty zažívaly mnohem větší svobodu v tom, co si mohou vzít na sebe či jakou kytici a účes zvolit. Jedním ze svatebních trenůd byla i tzv. módních kapuce. Čtěte také: Móda před revolucí: Jaké boty jsme nosili a po jakých jsme toužili?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod