Cestování během socialismu. V Československu fungovalo několik cestovek, jedna dokonce pro mládež

 Koktejl 
19. června 2020 10:33 / Mirka Malá
  14
📷
9 fotografií v galerii
Cestování během socialismu mělo značné limity Depositphotos
Cestování během socialismu mělo u nás značné limity. Zvlášť po roce 1968 se nesmělo skoro nikam a k moři do tehdejší Jugoslávie směli jen vyvolení. Přesto v Československu fungovalo několik cestovek, jedna dokonce pro mládež.

Za mládež byli považováni občané Československa do 30 let, kteří měli vlastní cestovní kancelář, fungující pod zkratkou CKM. Založena byla v roce 1955 a specializovala se na cesty po Československu, kde měla  síť vlastních ubytoven. Organizovala ale také zájezdy do zahraničí, v 60. letech dokonce i do západních států. 

CKM patřila pod SSM

Cestovní kancelář mládeže byla takovou propagandou organizace Socialistický svaz mládeže (SSM), který byl vysoce politickou organizací. SSM totiž byl organizačně i byrokraticky řízenou organizací KSČ.

SSM hrál hlavní roli především po roce 1968, kdy měl za úkol ovládnout školy fakticky na všech stupních. Tam měl za úkol cenzurovat názory mladých lidí, potlačovat včas svobodu názorů a posilovat v mladých lidech vědomí mocenského postavení KSČ.

Pod hlavičkou SSM se zkrátka dělo vše, včetně sportování, výletů do přírody či cestování. Není žádným tajemstvím, že aktivity u nás tolik rozšířeného a později potlačeného skautingu a junáctví převzal právě SSM, aby měl mladé pod kontrolou.

CKM byla oblíbená

Cestovní kancelář mládeže, byť patřila pod SSM, byla nicméně velmi oblíbená. Studujícím nabízela dokonce slevy na zájezdy, ovšem pokud měl student například vysoké školy zakoupenou tu správnou průkazku.

Jinak se ale až na výjimky nabídka zájezdů, ať už těch pobytových, nebo turistických až tak nelišila od odstatních cestovních kanceláří, kterých v Československu samozřejmě moc nebylo.

Cestovní ruch, pokud se tomu tedy dá říkat, za socialismu ovládal zejména Čedok, později pak právě CKM, Rekrea a Sportturist.

A kam se smělo jezdit? Kromě vysněné Jugoslávie, kam to ale bez tzv. devizového příslibu nešlo, se jezdilo do Rumunska, Bulharska, na Krym a do Východního Německa ke studenému Baltskému moři. Zapomenout nemůžeme ani na oblíbené maďarské jezero Balaton.

Složité cestování bylo překvapivě do socialistického Polska a Sovětského svazu, kam úřady vyžadovaly tzv. zvací dopis. V Sovětském svazu se směla navštívit pouze Moskva a povídá se, že důvodem pro toto omezení byla viditelná bída v oblastech mimo tuto komunistickou metropoli. 

CKM tak nabízela především domácí zájezdy, stejně jako zbylé cestovní kanceláře. Jak už bylo řečeno, výhodou pro studující byly slevy na studijní průkazy. Jako cestovka patřící pod SSM ale měla CKM za úkol také mapovat "cestovní aktivity" svých mladých klientů. Dále čtěte: Reálný socialismus vynalezl svépomoc. Díky ní mají Češi své pověstné zlaté ručičky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve