Smutné výročí výbuchu v Černobylu. Radiace zasáhla nejvíce severní Moravu

 Koktejl 
26. dubna 2021 13:50 / Mirka Malá
  1
📷
7 fotografií v galerii
Největší jaderná havárie všech dob zamořila okolní státy Depositphotos
Je to už 35 let, co došlo 26. dubna 1986 ve 4. reaktoru v tehdy sovětské jaderné elektrárně Černobyl k mohutnému výbuchu reaktoru. Sověti havárii dlouho tajili a československá vládní garnitura svoje občany nijak nevarovala před radioaktivním mrakem, který se na naši republiku řítil.

Do atmosféry se totiž po výbuchu uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval západní částí Sovětského svazu, východní Evropou a Skandinávií do celé severní polokoule. Byly kontaminovány rozsáhlé oblasti Ukrajiny, Běloruska a Ruska.

Která území Československa byla postižena nejvíc

Sovětský svaz přiznal tuto katastrofickou havárii až po více jak 24 hodinách. Pak teprve začal řešit, co s postiženým obyvatelstvem v okolí elektrárny a co s obrovskou radiací. Stejně tak o mraku, který několik dní po výbuchu Černobylu doputoval na území Československa, u nás oficální úřady nemluvily.

Největší radioaktivní spad byl kvůli hustému dešti na Jesenicku a na území Novohradských a Orlických hor. Postiženo ale bylo prakticky celé území Československa, stejně jako i Polska, Rakouska, části Německa a Skandinávie.

Sovětům ale trvalo celých deset dní, než dokázali únik radiace do ovzduší zastavit, a to znamenalo jediné. Radioaktivních mraků přes naše území přešlo postupně hned několik. V podstatě lze říci, že radioaktivní částice se nad našimi hlavami pohybovaly celý poslední dubnový týden až po druhý květnový týden.

Radioaktivní houby

Češi jsou houbařským národem, a tak si už po celá desetiletí díky Černobylu nosíme z našich lesů domů radioaktivní houby. Naše oblíbené lesní plody se totiž v tomto směru chovají poněkud nestandardně, takže v průběhu celých desetiletí v sobě prokazatelně měly více či méně radioaktivních látek. A poslední výzkum našich lesů z loňského roku prokázal, že v houbách je stále mnoho škodlivých kovů, především olova.

Radiace nad naším územím neodradila ani komunistické funkcionáře od pořádání svých obvyklých radovánek, především pak průvodů na oslavu 1. máje a také cyklistického Závodu míru.

A jaký byl vlastně důvod největší jaderné katastrofy všech dob? Podle analýzy Mezinárodní agentury pro atomovou energii šlo o kombinaci několika faktorů. Především pak o to, že zařízení nesplňovalo bezpečnostní normy a dokonce obsahovalo nebezpečné funkce. Dalších zhruba deset faktorů bychom mohli shrnout jako nedodržování bezpečnostních opatření, ať už z důvodu jejich podceňování ze strany zaměstnanců, nebo z důvodu jejich celkového nedostatečného nastavení. Díky tomu na naše hlavy před 35 lety padaly radioaktivní částice. Zdroj info: Wikipedie. Dále čtěte: Socialistická klasika ke kávě. Český vynález, který se dodnes vyrábí po celém světě

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008