Britská královna Alžběta usedla na trůn v únoru 1952. Královnou být ale původně neměla

 Osobnosti 
06. února 2022 11:39 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Alžběta údajně královnou být nechtěla Depositphotos
6. února 1952 zemřel král Velké Británie a Severního Irska Jiří VI. Princezna Alžběta, nejstarší ze dvou králových dcer, tak o několik měsíců později byla korunována a stala se královnou ve svých 27 letech.

A protože Alžběta převzala královské povinnosti svého otce prakticky ihned po jeho smrti, i když se nejprve musela vrátit ze své romantické cesty po Keni, sedí na britském trůnu už celých 70 let, a je tak mezi čtyřkou nejdéle vládnoucích panovníků světa.

Na trůn Alžbětu dostala zakázaná láska

Král Jiří VI. totiž nastoupil na trůn v roce 1936 poté, co jeho starší bratr, král Edward VIII., dobrovolně abdikoval, aby se mohl oženit se svou americkou rozvedenou láskou Wallis Simpson. Nebýt této zakázané lásky, na trůn by Alžběta neměla nikdy nárok. Jenomže se tak stalo a neočekávaným králem se stal její otec Jiří VI., jehož zdravotní stav se od roku 1949 stále zhoršoval.

Od té doby, co Jiří usedl po svém bratrovi na trůn, byla už od dětských let Alžběta, ve  své rodině přezdívaná Lilibet, vychovávána jako budoucí královna. Povídá se, že ale královnou nikdy být nechtěla a chtěla se vyměnit se svou mladší sestrou Margaret, které by se naopak na trůnu líbilo. K výměně ale rodina nedala svolení, a tak se nakonec Alžběta jako princezna provdala v roce 1947 za svého vzdáleného bratrance Philipa Mountbattena a o rok později se jim narodil první syn Charles, dnešní následník trůnu, který se ho možná ani nedočká.

Alžběta, 40. britská panovnice od Viléma Dobyvatele, v roce 2002 oslavila 50 let na trůnu jako teprve pátý britský panovník, kterému se to podařilo. Přes veškerou její oblibu se Alžběta ale nevyhla skandálům. Po rozvodu jejího syna prince Charlese a princezny Diany v roce 1996 a znovu po Dianině smrti v roce 1997 byla považována za chladnou. Diskutovaly se také vysoké náklady Britů na provoz monarchie. Dnes čelí Alžběta skandálu svého dalšího syna Andrewa, který bude v USA souzen kvůli sexu s nezletilými dívkami.

V červnu tohoto roku nicméně Británii čekají oslavy jejích 70 let na trůnu a půjde prý o velmi drahé a opravdu velkolepé oslavy jejího kralování. Nutno ovšem dodat, že Alžběta letos v dubnu oslaví své 96. narozeniny a v uplynulých měsících pro zdravotní problémy musela zrušit řadu svých veřejných vystoupení.

Zdroj: History, Wikipedia.

Víc už toho není

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve