Vzpomínka na dětství. Panáček nebo panenka? Předpověď počasí, která zaručeně fungovala

 Koktejl 
26. února 2019 10:03 / Terezie Zamlynová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Ne všechny typy domečků byly vybavené teploměrem Archiv
Pamatujete si na dřevěný domeček za oknem, díky kterému se dalo jednoduše a spolehlivě zjistit, jaký nás čeká z pohledu počasí den? Stačilo mrknout okem a podívat se, zda je venku panenka. Když byla, znamenalo to, že bude hezky. Když ale vyšel ven panáček, minimálně bylo dobré si vzít na pobyt venku pláštěnku nebo deštník.

Dnes zažívají tyhle malé „meteostanice“ svůj comeback. Podíl na tom má nejen spolehlivost a nízká cena, ale také nostalgie, díky které toužíme vrátit alespoň v něčem čas zpátky. Původní domečky již nesou přívlastek RETRO, ale o to víc si zaslouží trochu zájmu.

Byly totiž doby, kdy bylo možné vidět téměř za každým druhým oknem v Československu tyhle malé dřevěné chaloupky, z jejichž vyřezávaných dvířek střídavě vykukovali panáček s panenkou podle toho, jak právě bylo venku. Už tenkrát, kdy ještě neexistoval rozhlas ani televize, tihle dva dokázali spolehlivě předpovídat počasí. A později, za socíku, kdy už rozhlas i televize fungovaly, stálo aspoň za to, porovnávat vědecké předpovědi meteorologů s tím, co dokázaly ty dvě dřevěné postavičky. (A dokáží to i dnes). Panáček s panenkou se totiž nikdy nemýlili.

Spolehlivá předpověď

Už samotné barevné provedení domku a postaviček napovídalo, že největším terčem zájmu budou pro děti. Snad všechny, které vyrůstaly zejména v 60. až 80 letech, si vybaví vzpomínky na to, jak se zájmem figurky pozorovaly a snažily se je nachytat při pohybu. Tipovalo se, která z nich vystoupí z vyřezávaných dvířek i kdy zmizí. A pak se čekalo na to, jestli to funguje.

Podobně, jako když děti, co měly možnost se dostat někam na louku, utrhly kytičku lidově nazývanou „bouřka“ a ověřovaly si, jestli je lidová moudrost kolem ní pravdivá. Při bouřce a dešti se totiž dalo zažít spousta dobrodružství. Možná i proto, že rodiče tehdy nelomili tolik rukama nad tím, když se dítko vrátilo z pobytu venku zablácené a promáčené.

Jak je to s fungováním počasí po utržení kytičky, která má spouštět bouřku, bohužel známo nic seriozního není. Fungování domečku je ale lehce vysvětlitelné.

Počasí předpovídá jednoduše fyzikální jev

Princip je zcela jednoduchý, vychází z využití přirozeného, fyzikálního jevu. Ve dřevěné konstrukci chaloupky z překližky, sololitu nebo přírodního dřeva je pohyblivá lavička s figurkami a k jejímu středu je upevněno několikacentimetrové citlivé vlákno (dříve se používaly např. koňské žíně nebo lidské vlasy). To se následkem vlhkosti vzduchu napíná nebo smršťuje. Tato vlastnost vlákna způsobuje výkyv jedné ze dvou figurek. Pokud vykoukne ven z domečku panenka – je tu vidina jasného a suchého počasí. Pokud vykoukne ven z domečku panáček – připravte se naopak na vlhké a deštivé počasí.

Jelikož k zabezpečení správné funkce bylo třeba domeček vhodně umístit tak, aby měl dostatečný kontakt s venkovním ovzduším – tedy mezi dvojitá okna, na balkon, parapet, často se v době socialismu objevoval též na verandách a zápražích. Dětem se líbily, dospělým sloužily.

Nostalgie vrací domečky zpátky za okna

Přesto po revoluci zmizely a nahradily je různé domácí meteostanice. Touha a vzpomínky na dětství těch, kteří podobné chaloupky zaujatě sledovali, však sehrály svoji roli. A tak lze opět podobné domky opět sem tam za okny vidět. Ty původní, skutečně retro, jsou celkem žádaným artiklem v různých bazarech a internetových aukcích. (Čtěte také: Byli jste dětmi v 70. a 80. letech? Dost možná vám připomeneme, jaké poklady jste měli doma v šuplíku.)

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008