Za tradicí obrácených vánočních stromků stojí dlouhá křesťanská historie

 Koktejl 
08. prosince 2021 17:43 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Tato křesťanská tradice sahá až do sedmého století Shutterstock
Říkáte si, že vánoční stromeček zavěšený špičkou dolů je pěkná divočina? Ale věřte nebo ne, stromeček obrácený vzhůru nohama je dlouholetou vánoční tradicí!

Tradice zavěšování vánočního stromku vzhůru nohama pochází až ze 7. století. Legenda praví, že Bonifác, benediktinský mnich, použil trojúhelníkový tvar jedle k vysvětlení Nejsvětější Trojice pohanům v Německu. Následně tak také byla zavěšena špičkou dolů na oslavu křesťanství. Tvar také připomínal Ježíšovo ukřižování. Tato tradice se tak postupně rozšířovala po střední a východní Evropě až do 12. století.

Obrácené vánoční stromky se zdobily až do 19. století

V 19. století nicméně stále nebylo neobvyklé, že někteří věšeli z trámů domů obrácené vánoční stromky. V malých společenských místnostech nižších tříd prostě nebylo místo.

Stromky, většinou smrkové a ozdobené sušenkami, ovocem a papírovými řetězy, byly běžně zavěšovány na stropech řady slovanských domů. Je tedy jasné, že obrácený vánoční stromeček není vůbec nic divného a naopak má velmi prastarý význam.

Historie, která se vrací

V naší moderní době jsou vánoční stromky umisťovány špičkou směřující k nebi a někteří považují vánoční stromek obrácený vzhůru nohama za neuctivý nebo svatokrádežný. Jak ale ukazuje samotná historie, je to přesně obráceně.

Navíc se tento trend vrací a letos se znovu obrácené vánoční stromečky budou objevovat ve velké míře jak v komerčních prostorech, tak v domácnostech. Kromě toho, že je zde tradice, ke které se mnozí chtějí vrátit, má obrácený vánoční stromeček i praktické výhody. Zejména šetří místo tak, jak tomu bylo v 19. století. Pro rodiny s dětmi a domácími mazlíčky je to rovněž mnohem bezpečnější varianta a v neposlední řadě jde o skutečně velmi efektní vánoční výzdobu. Dále čtěte: Historie balení vánočních dárků a balicího papíru. Ten byl vynalezen až v minulém století.

Zdroj: Bhg.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?