Za vznikem legendární pohádky Alenka v říši divů stojí skutečná dívka. Bylo jí přitom jen deset let

 Koktejl 
02. prosince 2021 09:24 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Před 159 lety dostala desetiletá holčička rukopis pohádky  Shutterstock
Je to už neskutečných 159 let, co jistá desetiletá Alice dostala poštou jako vánoční dárek rukopis dnes legendární pohádky Alenka v říši divů.

26. listopadu 1862 poslal oxfordský matematik Charles Lutwidge Dodgson ručně psaný rukopis s názvem Alice’s Adventures Under Ground desetileté Alice Liddell.

Třicetiletý Dodgson, známější pod jménem Lewis Carroll, vymyslel příběh jednoho dne na pikniku s malou Alice a jejími dvěma sestrami, dětmi jednoho z Dodgsonových kolegů. Dodgson, syn venkovského faráře, byl skvělý v matematice i slovních hrách od dětství a bavilo ho vymýšlet hry. Trpěl však silným koktáním a prakticky nekoktal pouze ve společnosti dětí. Měl proto mnoho mladých přátel, kteří si užívali jeho fantastické příběhy. Sestry Liddellovy si myslely, že jeho příběh o dívce, která spadne do králičí nory, byl jedním z jeho nejlepších pokusů, a Alice trvala na tom, aby jej sepsal.

Během návštěvy u Liddellů si rukopisu náhodou všiml anglický romanopisec Henry Kingsley. Po přečtení navrhl, aby Dodgson knihu publikoval a ten tak učinil vlastním nákladem pod jménem Lewis Carroll v roce 1865. Pokračování knihy s názvem Through the Looking Glass vyšlo v roce 1871. Další Dodgsonova díla, včetně básnické sbírky nazvané Phantasmagorie and Other Poems, a další dětská kniha Sylvia a Bruno, nezískaly stejnou trvalou popularitu jako knihy o Alence. Dodgson zemřel v roce 1898. 

Kdo byla Alenka?

Carroll potkal Alice, když byl najat, aby fotografoval rodinu Liddellových. Alice byla čtvrtým z 10 dětí Henryho a Loriny Liddellových. Carroll bavil dívky tím, že vymyslel fantastický příběh o mladé dívce jménem Alice. Skutečná Alice si příběh tak zamilovala, že ho prosila, aby příběh sepsal, aby si ho mohla číst znovu a znovu. 

Jeho téměř každodenní schůzky s Alice a ostatními Liddellovými dětmi však příští léto náhle ustaly. Zatímco důvod byl pravděpodobně vysvětlen v jeho deníku, stránka, která mohla obsahovat odpověď, byla po jeho smrti v roce 1898 vystřižena. A tak je tato událost obestřena tajemstvím.

Jako dospělá se Alice setkala s nejmladším synem královny Viktorie, princem Leopoldem a dvojice se do sebe zamilovala, ale královna trvala na tom, aby se její syn oženil s ženou královského původu. Když jí bylo 28 let, Alice se v roce 1880 ve Westminsterském opatství provdala za bohatého hráče kriketu Reginalda Hargreavese. Teprve po její svatbě princ Leopold splnil přání své matky a v roce 1883 se oženil s německou princeznou. Stejně jako Carroll ve své knize, princ Leopold dal své dceři jméno Alice. Na druhé straně Alice pojmenovala druhého ze svých tří synů Leopold a požádala prince, aby se stal chlapcovým kmotrem. Tragédií ovšem bylo, že ve druhé světové válce byli zabiti jak Alicin syn Leopold, tak jeho starší bratr Alan. Nejmladší syn Alice jménem Caryl se tak stal jejich jediným přeživším dítětem. Dále čtěte: Před 74 lety se vdávala královna Alžběta. Svatba to byla na svou dobu okázalá.

Zdroj: History.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod