Socialistická síťovka hlásí velký návrat

 Koktejl 
05. ledna 2020 15:02 / Mirka Malá
  7
📷
9 fotografií v galerii
Síťovka je zpět Depositphotos
Pamatujete, jak vaše maminky či babičky chodily v socialistických dobách do samoobsluhy či zeleniny se síťovkou? Po revoluci byl tento vynález doslova k smíchu. Jenomže síťovky se vrací!

Síťová taška je dokonce český vynález a na svět přišla již v roce 1926, kdy ji začal vyrábět český podnikatel Vavřín Krčil. Výroba původních síťovek byla ruční práce z bavlněné příze, papírového motouzu i umělého hedvábí.

V dobách socialismu pak byly síťovky prakticky jedinou nákupní taškou. Naše maminky a babičky s nimi chodily do samoobsluhy, zeleniny i k řezníkovi, děti v nich svým tatínkům zase nosily obvykle dva lahváče.

Přesto se ale síťovky rozšířily díky veletrhům a výstavám prakticky do celého světa, kde ovšem nebyly považovány za "výdobytek" socialismu, nýbrž za praktickou a designovou nákupní tašku.

Síťovky zkrátka vnímáme jako jeden ze symbolů komunistické éry let 1948 – 1989, tyto tašky ale překvapivě hlásí návrat. Dnes je v České republice dokonce hned několik výrobců síťovek všech možných barev a designů.

Novodobé síťovky, které se před návštěvou obchodu krásně vejdou do kabelky, lze znovu najít v různých kamenných obchodem, nebo dokonce objednat přes online shopy. Dnes je síťovka nejen praktickou, ale taky ekologickou nákupní taškou, která plně nahradí problematické igelitové tašky a také mnohem více vydrží. Dále čtěte: Smažený kapr se stal vánoční tradicí až za socialismu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve