Co jste asi nevěděli o československé komedii Vrchní, prchni!

 Koktejl 
02. ledna 2020 12:28 / Blanka Štiková
  0
📷
13 fotografií v galerii
Československá komedie Vrchní, prchni! je z roku 1980 Archiv
K nejznámějším scénám z tohoto filmu patří Vránovo předstírání před vlastní manželkou, že je inženýr Králík, jež doprovází hláška "Vypadá jako Vrána, ale je to Králík!". Neméně známá je také scéna s testováním funkcí Pařízkovic nové škodovky komentovaná slavnou hláškou "stěrače stírají, klakson troubí". Nebo kdo by neznal symbolické tříkolové vozítko Velorex či píseň Severní vítr. Řeč je samozřejmě o komedii Vrchní, prchni!, která je z roku 1980 a natočil ji režisér Ladislav Smoljak.

Knikupec Dalibor Vrána (Josef Abrhám) se rozhodne svoji svízelnou finanční situaci vyřešit originálním způsobem. Využije toho, že si ho lidé v restauracích často pletou s číšníkem a začne inkasovat. Časem se stane jakýmsi nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Nakonec Dalibor doplatí na svého vloudilého souseda pana Pařízka (Zdeněk Svěrák), který v něm pozná podobu s falešným vrchním. A jaké jsou perličky spjaté s tímto filmem?

Věděli jste, že od premiéry filmu, což bylo v únoru roku 1981, vidělo v kině snímek více než 1,5 milionu diváků?

Původně chtěl scenárista Zdeněk Svěrák obsadit do hlavní role vrchního Petra Nárožného, pro kterého i psal roli. Ladislav Smoljak ho ale do filmu nechtěl a navrhoval Josefa Abrháma, který nakonec roli dostal.

Pamatujete si na scénu, v níž Vrána podlehne pocitu, že ho pronásledují policisté, a proto se bez přemýšlění pustí v kopci do předjíždění autobusu v marné snaze jim ujet? Tak tato scéna ve scénáři nebyla, vyšla z myšlenky, se kterou přišla pomocná režisérka Drahuše Králová.

Dáda Patrasová měla ve filmu zahrát hodně odvážnou scénku. Když se herečka dozvěděla, že má během svého slavného sprchování svléknout úplně vše pod šaty včetně kalhotek, tvrdila, že si kvůli menstruaci musí kalhotky nechat. Režisér sice chtěl scénu natočit bez kalhotek, ale respektoval přání Dády. Později však Smoljakovi bylo vysvětleno, že scéna šla natočit bez kalhotek i v takové situaci, dnes prý lituje, že si tehdy nedupnul, prý by tak byla scéna mnohem lepší.

Titulní písnička "Severní vítr" byla původně psána pro Pavla Bobka, ten ji ale odmítl. Ladislav Smoljak tak dlouho poslouchal demoverzi nazpívanou od Jaroslava Uhlíře, až usoudil, že je pro ni Uhlíř ideální.

Věděli jste, že natáčení scény v restauraci v Karlových Varech, když číšníci začnou stíhat falešného vrchního, patří mezi nejdelší filmové záběry bez střihu? Toto natáčení však bylo spjato i s problémy, protože vedení restaurace nesouhlasilo s uzavřením podniku na tak dlouhou dobu, pomohlo naštěstí přimluvení se z vyšších míst.

Známé herecké legendy jako Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Vladimír Menšík či Jiří Suchý si v komedii měli také zahrát, natočili dokonce desítky záběrů, ale ve filmu se nakonec neobjevily. Proč? Kvůli zákazu filmování Jiřího Suchého je vystřihl Ludvík Toman, tehdejší ústřední dramaturg Filmového studia Barrandov.

Film byl natáčen na mnohých místech. Tak například Dalibor Vrána bydlel v Praze ve Vozové ulici na Žižkově. Knihkupectví se nachází v Kaprové ulici kousek od Staroměstského náměstí a jedna z restaurací, kde začínal Vrána inkasovat, je na Uhelném Trhu a jmenuje se U dvou koček. Dále čtěte: Jak dnes vypadají nejznámější princezny? Některé jsou stále krásné, jiné už možná nepoznáte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod