Titanic leží na dně oceánu už 110 let, dodnes však nebyly nalezeny žádné stopy po slavném schodišti

 Koktejl 
05. května 2022 09:20 / Pavla Krejčí
  4
📷
1 fotografie v galerii
Schodiště v sobě kloubilo několik stylů. Depositphotos
Titanic leží na dně oceánu už 110 let, přesto jeho příběh stále fascinuje. Z lodě se podařilo zachránit spoustu artefaktů, byla tu však jedna otázka, která všem vrtala hlavou: proč nebyly nalezeny žádné stopy po slavném schodišti?

Byla to nejluxusnější loď své doby. R.M.S Titanic se vydal na plavbu přes Atlantský oceán 10. dubna 1912.  Na nejhonosnějším zaoceánském parníku cestovalo 2200 lidí, ale jen pár z nich mělo to štěstí, že plavbu přežilo. Lístek do první třídy stál celé jmění a jen ti nejvýznamnější a nejbohatší si ho mohli dovolit.

Parník se 14. dubna ve 23:40 srazil s ledovcem. Na dno Atlantského oceánu klesl jen o pár hodin později, 15. dubna ve 02:20 hodin. V ledových vodách našlo smrt 1500 cestujících a členů posádky. Jednou z příčin množství obětí byl nedostatek záchranných člunů. Pro přeživší se vrátily pouze dva.

Honosné a ikonické schodiště

Nejtrvalejším a ikonickým symbolem bohatství Titanicu bylo a stále je Velké schodiště. Na lodi byla ve skutečnosti schodiště dvě, ale jen to přední bylo zvěčněné ve filmu Jamese Camerona.

Jednalo se o honosné a přepychové schodiště, které se klenulo na šesti palubách - od paluby člunů až po palubu E a jako obyčejné schodiště pokračovalo až na palubu F. Sahalo do výšky 60 stop a co do šířky mělo 16 stop. Představovalo směs architektonických vlivů od masivního dubového obložení v anglickém stylu William a Mary po kování připomínající období Ludvíka XIV. Schodišti dominovala extravagantní kovaná a skleněná kupole s obrovským lustrem uprostřed.

Kam zmizelo?

Titanic vyčkával na své objevení až do roku 1985, tedy dlouhých 73 let. Přední část lodi byla poměrně nedotčená, ale obří schodiště se naprosto celé ztratilo. Co se s ním mohlo stát?

První z verzí byla, že ho požírali podmořští živočichové, a tak během let zmizelo. Tato verze však padla, jelikož ostatní dřevěné části Titanicu zůstaly netknuté. Nejpravděpodobnější verze je, že schodiště jednoduše uplavalo. Loď se totiž rozlomila v místě, kde bylo schodiště situováno. Mohlo se oddělit už na hladině, nebo až při potápění. Zůstala po něm pouze velká díra, která se používá pro přístup ponorek do podpalubí.

U paty schodiště na sloupku prostřední balustrády byl bronzový cherubín. Paluby B a C měly pravděpodobně menší repliky těchto cherubů v každém rohu schodiště. V poli mezi oběma částmi lodi byl nalezen právě takový bronzový andílek i s jeho podstavcem. Na něm byl připevněn pouze jednou nohou a spekuluje se, že se oddělil už před potopením.

Zdroje: titanic.fandom.com, bulvarnihistorie.cz, hankeringforhistory.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?