Únorová jaltská konference v roce 1945 zpečetila náš osud a vehnala střed Evropy do sovětské náruče

 Koktejl 
10. února 2022 15:15 / Mirka Malá
  13
📷
1 fotografie v galerii
Jaltská konference před koncem války prakticky rozdělila svět Depositphotos
V nejznámějším černomořském letovisku na dnes Rusy okupovaném Krymu, tedy v Jaltě, skončila 11. února 1945 osudová konference, která středoevropské země včetně té naší vehnala do náruče Sovětského svazu.

Byla to druhá konference tzv. velké trojky spojeneckých vůdců, tedy amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta, britského premiéra Winstona Churchilla a sovětského vůdce Josifa Stalina. S vítězstvím nad Německem o tři měsíce později byli Churchill a Stalin více zaměřeni na rozdělení Evropy na zóny politického vlivu než na vojenské úvahy. Německo mělo být rozděleno do čtyř okupačních zón spravovaných třemi hlavními mocnostmi a Francií a mělo být důkladně demilitarizováno a jeho váleční zločinci postaveni před soud. Sověti měli spravovat středoevropské země, které osvobodili, ale slíbili, že v nich uspořádají svobodné volby. Britové a Američané měli dohlížet na přechod k demokracii v zemích jako Itálie, Rakousko a Řecko. 

Všechno bylo jinak a řada zemí se stala sovětskými satelity

Východní a středoevropské země, které osvobodila a obsadila Rudá armáda, se nakonec staly sovětskými satelity bez ohledu na to, co bylo dohodnuto v Jaltě. Není žádným tajemstvím, že v době, kdy se jaltská konference konala, byl prezident Roosevelt už značně nemocný a měl malou vyjednávací sílu.

Roosevelt v čase konference neměl jistotu, že americké atomové bomby budou skutečně funkční, a tak ještě ke všemu požádal Stalina o pomoc v řešení japonské otázky. Jak známo, Japonsko se nehodlalo vzdát ani po skončení druhé světové války. Bomby ale zafungovaly a nakonec se tedy ukázalo, že Amerika sovětskou pomoc nepotřebovala.

Jenomže už byla z Jalty vyjednána, a tak se sovětský vliv díky tomu z Evropy rozšířil i do Asie. Stalin se pusti v posledních dnech druhé světové války do asijské invaze, jejímž konečným důsledkem bylo rozdělení korejského poloostrova. A díky tomu následně vznikla dodnes nebezpečná Severní Korea. Stalin, který byl ochotnější než Roosevelt, obětovat vojáky v naději na územní zisky, šťastně vyšel vstříc svému americkému spojenci a do konce války značně zvýšil sovětský vliv i ve východní Asii.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve