Nadcházející zimní olympijské hry provázejí první kontroverze. V historii se ale skandálům nevyhla řada olympiád

 Koktejl 
12. ledna 2022 17:59 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Historie je plná podivností, které se odehrály na zimních hrách  Depositphotos
Blížící se zimní olympijské hry jsou už plné kontroverzí. Mnozí sportovci dosud neměli možnost prohlédnout si čínská závodiště, řada politických reprezentací se her odmítá zúčastnit.

Nejde ale o nic výjimečného, protože řadu minulých zimních olympiád provázely různé skandály či kontroverze.

Tajemná postava v černém na slalomové trati v Grenoblu

To se psal rok 1968.  Francouz Jean-Claude Killy získal ve francouzském Grenoblu tři zlaté medaile v alpském lyžování, ale málem přišel o vítězství ve slalomu. Rakušan Karl Schranz, Killyho největší soupeř, závodil v husté mlze a tvrdil, že se na trati během jeho druhé jízdy objevila tajemná postava v černém. Okamžitě na trati zastavil a požádal o opakování jízdy. Se třemi svědky, kteří jeho tvrzení potvrdili, bylo žádosti vyhověno a Schranz získal zlatou medaili. Ale byl diskvalifikován o dvě hodiny později poté, co porota rozhodla, že minul dvě brány ještě předtím, než svou jízdu přerušil kvůli tajemné postavě a Killy tak získal svoje zlato. Schranzovi příznivci tvrdili, že záhadným mužem byl francouzský policista nebo voják, který záměrně zasáhl do průběhu závodu, aby zajistil Killymu vítězství. Francouzi zase tvrdili, že si Schranz vše vymyslel.

Teror na ledě z roku 1994

Tento příběh je dobře známý a jde o opravdu otřesný případ, který se týká dvou amerických krasobruslařek. Měsíc před zimními hrami v norském Lillehammeru roku 1994 zaútočil muž s kovovým obuškem během tréninku na Nancy Kerrigan, favoritku na zlatou medaili, a připravil tak její soupeřce z amerického týmu Tonye Harding cestu k vítězství a kvalifikaci na olympiádu. Brzy poté se však zjistilo, že útok naplánoval bývalý manžel Tonyi Harding. Když se Kerrigan uzdravila a Harding odjela na hry i přes podezření, že je v celém případu zapletena, stala se soutěž v krasobruslení nejžhavější událostí na olympijských hrách. Kerrigan nakonec získala stříbro za Ukrajinkou Oksanou Baiulovou a Harding skončila až osmá. 

Ruské spiknutí v Salt Lake City

Poslední velký skandál na zimních olympijských hrách se odehrál v roce 2002 v Salt Lake City a znovu šlo o krasobruslení. Ruská taneční dvojice Jelena Berezhnaya a Anton Sikharulidze porazil kanadský taneční pár Jamie Sale a David Pelletier. Ale ozvala se Marie-Reine Le Gougne, francouzská porotkyně, která řekla, že na ni vyvíjela nátlak Francouzská federace ledních sportů, aby na první místo dala Rusy. "Velmi dobře jsem věděla, kdo bude hlasovat pro Rusy a kdo pro Kanaďany," řekla agentuře Reuters. Po vyšetřování celého spiknutí organizátoři her udělili nakonec zlaté medaile kanadskému páru, i když Rusové si mohli nechat ty své, které dostali po závodě. Porotkyně Le Gougne byla suspendována a nesměla tři roky rozhodovat žádné závody. Skandál vedl k rozsáhlým reformám ve známkování tohoto krásného sportu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?