Je tomu 110 let, kdy těsně před Vánocemi dobyl Roald Amundsen jako první jižní pól

 Koktejl 
16. prosince 2021 15:16 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Amundsen stanul na jižním pólu před 110 lety, a to bez technologických vymožeností dneška Shutterstock
V úterý tomu bylo přesně 110 let, co norský dobrodruh Roald Amundsen jako první dosáhl jižního pólu a porazil tak svého britského rivala Roberta Falcona Scotta, se kterým o toto prvenství vedl tuhou bitvu.

Amundsen byl jednou z velkých postav polárního průzkumu. V roce 1897 se účastnil vůbec první expedice, která zimovala v Antarktidě. Chtěl být rovněž prvním mužem na severním pólu a v roce 1909 se chystal už nalodit, když se dozvěděl, že Američan Robert Peary ho předběhl.

O to víc chtěl být první na jižním pólu

Amundsen proto dokončil přípravy nové expedice a v červnu 1910 místo toho odplul do Antarktidy, kam měl namířeno i anglický průzkumník Robert F. Scott s cílem dosáhnout jižního pólu. Začátkem roku 1911 vplul Amundsen se svou lodí do Zátoky velryb v Antarktidě a postavil základní tábor 60 mil blíže k pólu než Scott.

V říjnu se oba průzkumníci vydali na cestu a začal závod. Amundsen pomocí saní tažených psy a Scott pomocí sibiřských motorových saní, sibiřských poníků a psů. Nakonec se to Amundesovi povedlo a 14. prosince 1911 Amundsenova expedice vyhrála tento závod na pól a koncem ledna se bezpečně vrátila do základního tábora.

Scottova výprava měla tragický výsledek. Motorové saně se porouchaly, poníci museli být zastřeleni a psí týmy byly poslány zpět, zatímco Scott a čtyři společníci pokračovali pěšky. 18. ledna 1912 dosáhli pólu a zjistili, že je Amundsen předběhl o více než měsíc. Počasí na zpáteční cestě bylo výjimečně špatné a Scottova expedice přišla o dva muže. Později bouře uvěznila Scotta a další dva přeživší v jejich stanu, jen 11 mil od jejich základního tábora. Scottovo zmrzlé tělo bylo nalezeno o několik měsíců později.

Po své historické cestě do Antarktidy založil Amundsen úspěšnou lodní společnost. Později se pokusil stát prvním průzkumníkem, který přeletěl severní pól. V roce 1925 se v letadle dostal do vzdálenosti 150 mil od cíle. V roce 1926 přeletěl severní pól vzducholodí jen tři dny poté, co to zřejmě udělal americký průzkumník Richard E. Byrd v letadle. V roce 1996 byl ale nalezen deník, který si Byrd vedl o letu a který zdánlivě naznačoval, že se musel vrátit kvůli úniku ropy, čímž se Amundsenova řiditelná expedice stala prvním letem přes severní pól. V roce 1928 přišel Amundsen o život, když se snažil zachránit spolucestujícího, jehož vzducholoď havarovala na moři poblíž Špicberků v Norsku.  

Zdroj: History.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008