Vánoce a jejich historie. Kde se vzaly nejkrásnější svátky v roce a proč byly na čas zrušeny

 Koktejl 
11. prosince 2021 09:39 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Ježís se o Vánocích rozhodně nenarodil Pixabay
Odpověď na tuto otázku je jednoduchá. Není. V prvních letech křesťanství byly hlavním svátkem Velikonoce a Ježíšovo narození se neslavilo. Ve čtvrtém století se církevní představitelé rozhodli zavést narození Ježíše jako svátek. Bohužel se v Bibli nezmiňuje datum jeho narození a některé důkazy naznačují, že se narodil na jaře. Proč by taky pastýři pásli uprostřed zimy, že ano. Ale papež Julius I. zvolil zkrátka prosinec.

Obecně je známo, že církev ve skutečnosti zvolila toto datum ve snaze přijmout a absorbovat tradice pohanského festivalu Saturnálie. Ten oslavoval pohanského boha zemědělství Saturna a tento svátek byl plný jídla a pití. Ovšem posléze církevní zvyk se nejprve nazýval svátek Narození Páně a do roku 432 se rozšířil do Egypta a koncem šestého století do Anglie. Tím, že církevní představitelé pořádali Vánoce ve stejnou dobu jako tradiční svátky zimního slunovratu, zvýšili šanci, že Vánoce budou všeobecně přijímány, ale vzdali se možnosti diktovat, jak se budou slavit.

Když církev vytlačila pohanství a ukradla všechny pohanské svátky

Tak nějak to je ve stručné formě s Vánocemi a ostatně i celou řadou dalších svátků. Ve středověku křesťanství z větší části nahradilo pohanské náboženství. O Vánocích věřící navštěvovali kostel a pak bouřlivě slavili v opilecké karnevalové atmosféře podobné dnešnímu masopustu. Chudí chodili do domů bohatých a požadovali nejlepší jídlo a pití. Pokud by majitelé nevyhověli, jejich návštěvníci by mohli projevit i násilí. Vánoce se tak staly obdobím roku, kdy vyšší třídy mohly splatit svůj skutečný nebo domnělý dluh společnosti pohoštěním méně šťastných občanů. 

Vánoce dokonce byly na čas zrušeny

Na počátku 17. století vlna náboženské reformy změnila způsob, jakým se v Evropě slavily Vánoce. Když puritán Oliver Cromwell převzal Anglii v roce 1645, slíbil, že zbaví Anglii dekadence, a jako součást svého úsilí zrušil Vánoce. Na základě lidového požadavku byl na trůn znovu nasazen Karel II. a s ním se pojí i návrat oblíbeného svátku. Poutníci, angličtí separatisté, kteří přišli do Ameriky v roce 1620, byli ve svém puritánském přesvědčení ještě ortodoxnější než Cromwell. V důsledku toho nebyly Vánoce v rané Americe svátkem.

Po americké revoluci upadly anglické zvyky v nemilost, a to včetně Vánoc. A Vánoce byly vyhlášeny federálním svátkem, ale až 26. června 1870. Američané znovu vynalezli Vánoce a změnili je z hlučných karnevalových svátků na den klidu a nostalgie zaměřený na rodinu. 

Vánoce tedy byly původně pohanským svátkem, který církev ukradla. Pak se pár století ani neslavily a nakonec to byla Amerika, která jim postupně dala slávu a dnešní podobu.

Zdroj: History.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve