V lednu 1949 se Československo stalo zakládajícím členem RVHP. S tím přišel i zákaz obchodovat se Západem

 Koktejl 
11. ledna 2022 06:39 / Mirka Malá
  5
📷
1 fotografie v galerii
Členové RVHP se díky této organizaci stali závislými na Sovětském svazu Česká televize (volný zdroj foto)
První polovina ledna se stala klíčovou pro ekonomický vývoj čerstvě komunistického Československa. Byla založena Rada vzájemné hospodářské pomoci, tedy RVHP, a Československo bylo mezi jejími zakládajícími členy.

Do RVHP se přihlásily samozřejmě všechny tehdejší komunistické země včetně Polska, Maďarska, Bulharska či Rumunska i NDR. Všemu pochopitelně velel Sovětský svaz, a proto také sídlo RVHP bylo v Moskvě.

RVHP nesměla obchodovat se Západem

Je to tak. Hlavním cílem RVHP totiž bylo vytvořit takový blok komunistických států, který bude zcela ekonomicky soběstačný a nebude tedy muset se západními zeměmi vůbec obchodovat. Proto ještě v témže roce byla schválena sofijská usnesení, která jasně zakazovala a také přísně kontrolovala zahraniční obchod členů RVHP se Západem. A naopak, obchod probíhající uvnitř RVHP mezi jejími členy zase Moskva koordinovala.

Pro Československo ale členství v RVHP velkým přínosem nebylo. Stalin navíc v prvních letech velmi prosazoval budování těžkého a vojenského průmyslu. Výsledkem RVHP bylo v podstatě uzavření trhu a pokles konkurenceschopnosti.

V sedmdesátých a osmdesátých letech se naplno ukazovalo, jak tento koncept nefunguje. Výměna zboží mezi jednotlivými státy vázla, a tak nebylo výjimkou, že některé zboží zcela chybělo po několik týdnů nebo i měsíců.

RVHP bylo rozpuštěno ale až po pádu komunistického režimu v jednotlivých členských zemích, tedy v roce 1991. Československo se díky RVHP stalo zaostalou a nekonkurenceschopnou zemí se zaostalými technologiemi.

Zdroj: Totalita, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve