Před více jak 100 lety byl nalezen největší diamant na světě. Nálezce jej poctivě odevzdal

 Koktejl 
24. ledna 2022 09:25 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Obrovský kámen vážil přes půl kilogramu Depositphotos
Je to už 117 let, co byl nalezen největší diamant světa. A ještě ke všemu to byla naprostá náhoda. Diamant měl 3 106 karátů a vážil přes půl kilogramu.

Stalo se to 25. ledna 1905 v dolu Premier v Pretorii v Jižní Africe při rutinní kontrole správcem dolu. Ten náhodou kápnul na diamant, kterému se přezdívá Cullinan, Je to největší diamant, jaký byl kdy nalezen.

Správce diamant poctivě odevzdal

Frederick Wells byl zhruba 5,5 metru pod povrchem, když si všiml záblesku jasného světla zapuštěného do zdi těsně nad sebou. Jeho objev byl tentýž den odpoledne předložen siru Thomasi Cullinanovi, který důl vlastnil. Cullinan poté diamant prodal provinční vládě v Jižní Africe, která jej darovala britskému králi Edwardu VII. jako dárek k narozeninám.

Edward se ale obával, že by diamant mohl být ukraden při přepravě z Afriky do Londýna, a tak zrealizoval šikovný plán. Falešný diamant poslal na palubě parníku v doprovodu detektivů. A ten skutečný mu byl poslán poštou v obyčejné krabici.

Diamant byl později rozřezán na devět velkých kamenů a asi 100 menších v hodnotě milionů dolarů. Největší kámen se nazývá Hvězda Afriky I nebo také Cullinan I a se svými 530 karáty jde o největší bezbarvý diamant jemné kvality na světě. Druhý největší kámen se jmenuje Hvězda Afriky II nebo Cullinan II a má 317 karátů. Oba tyto kameny jsou společně s diamantem Cullinan III vystaveny v Tower of London spolu s dalšími britskými korunovačními klenoty. Největší z nich je umístěn v královském žezle britského panovníka, zatímco Cullinan II je součástí královské koruny.

Kameny ve vlastnictví královny Alžběty

Sedm dalších kamenů rovněž zůstalo ve vlastnictví britské královské rodiny. Mají celkovou hmotnost 208,29 karátu a v současné době jsou v osobním vlastnictví královny Alžběty, která je samozřejmě zdědila po svých předcích. Ale to pořád není všechno. Alžběta má ještě sbírku menších kamenů a také nezpracované zlomky největšího diamantu světa. 

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve