Před koncem ledna roku 1977 podepsali přední českoslovenští umělci tzv. Antichartu. Podepsali se i Werich a Gott

 Koktejl 
29. ledna 2022 09:43 / Mirka Malá
  124
📷
1 fotografie v galerii
Do Národního divadla tehdy komunisté nahnali ty nejslavnější ze slavných Česká televize (volný zdroj foto)
Anticharta je nechvalně známý propagandistický krok komunistické vlády na Chartu 77. Tehdy představitelé KSČ donutili řadu předních československých umělců k jejímu podpisu, i když někteří ji podepsali dobrovolně a z předsvědčení.

Ale tehdejší doba, tedy doba tvrdé normalizace, byla taková, že pokud by se někdo z umělců pod Antichartu odmítl podepsat, mohl prakticky počítat s koncem svojí kariéry. Ti, kdo byli zvyklí pracovat pro televizi, by se rozhodně už na obrazovce neobjevili, ti, kteří měli především divadelní kariéry, by v lepším případě skončili v nějakém oblastním divadle u druhořadých rolí.

Komunisté nahnali umělce do Národního divadla

Kampaň proti Chartě 77 a celá Anticharta vyvrcholila 28. ledna 1977, kdy do Národního divadla komunisté doslova nahnali ty nejznámější umělecké tváře. Všichni lidé museli sedět v hledišti divadla, zatímco poslouchali projevy komunistických představitelů, a to vše v přímém televizním přenosu.

Následně komunistická herečka Jiřina Švorcová přečetla prohlášení s názvem Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru, což byla ona Anticharta, kterou následně museli všichni podepsat. Komunisté tehdy k podpisu donutili už v té době vážně nemocného Jana Wericha.

Ale to nebylo zdaleka všechno. Do Národního divadla byli nahnáni jen divadelní a filmoví umělci, a tak se o týden později kvůli podpisu Anticharty museli ještě sejít hudebníci. A i toto setkání je dodnes legendární.

Národem milovaný Karel Gott zklamal své fanoušky, když na této "umělecké schůzi" pronesl plamenný projev, po kterém se svým nadšeným prohlášením vystoupila také Eva Pilarová. A svá prokomunistická stanoviska veřejně vyjádřily také další velké hudební osobnosti té doby, a to včetně skladatelů Karla Svobody a Jiřího Štajdla či Karla Vágnera nebo dokonce zpěváka Jiřího Korna.

Antichartu nakonec bylo více či méně donuceno podepsat přes 7 tisíc umělců. Komunisté se pak ve sdělovacích prostředcích chlubili jmény těch nejslavnějších.

Zdroj: Totalita, Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod