Václav Havel dostal v únoru 1989 devět měsíců za mřížemi. To komunisté ještě netušili, že je vystřídá v čele státu

 Osobnosti 
17. února 2022 13:44 / Mirka Malá
  8
📷
2 fotografie v galerii
Václav Havel byl v roce 1989 uvězněn hned dvakrát Česká televize (volný zdroj foto)
Václav Havel se jen pár měsíců před sametovou revolucí znovu dostal do vězení. Soud mu napařil devět měsíců odnětí svobody. Režim ho ale v květnu propustil a pak se to všechno stalo.

Havla soud odsoudil na devět měsíců za jeho lednové uctění památky Jana Palacha na Václavském náměstí, kde ho také rovnou policie zatkla. V polovině května byl ale propuštěn na svobodu, samozřejmě podmínečně.

Následovalo Několik vět

Havel po propuštění z věznice na nic nečekal a hned v červnu 1989 inicioval vznik manifestu Několik vět. Tato petice vyzývala ke změně vlády, také z toho důvodu, že v Polsku a NDR se už pád tamních režimů opravdu blížil.

Několik vět ihned podepsala řada předních umělců, například Jiří Menzel, Jiří Suchý nebo Daniela Kolářová. A to československým komunistům znovu zvedlo mandle. Přestože se komunistické režimy v okolních zemích doslova rozpadaly na počkání, v Československu to na žádnou revoluci vůbec nevypadalo. Havel byl dokonce v říjnu znovu zatčen, kvůli špatnému zdravotnímu stavu byl ale za několik dní zase propuštěn.

Tedy akorát včas na 17. listopad, kdy to všechno začalo. Havel okamžitě stanul v čele revolučního dění v Praze, podílel se na založení Občanského fóra a jednal s komunistickými pohlaváry. Ještě před koncem roku 1989 se stal prvním nekomunistickým prezidentem od roku 1948.

Zdroj: Totalita, Wikipedia.

Víc už toho není

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47