Slavný spisovatel Oscar Wilde byl v květnu uvězněn kvůli své homosexualitě. Z této potupy se už nikdy nevzpamatoval a zemřel o tři roky později

 Osobnosti 
28. května 2022 12:00 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Wilde byl ženatý a měl dvě děti, s rodinou ale nežil Wikimedia Commons / W. and D. Downey
Dnes je oslavován jako jeden z největších světových autorů, za svého života ale trpěl kvůli své náklonnosti k mužům, zejména k jednomu konkrétnímu. A to mu zničilo nejen život, ale i jeho spisovatelskou kariéru.

V květnu 1895 byl totiž Wilde poslán na dva roky za mříže kvůli sodomii. Kromě toho, že byl souzen kvůli své sexuální orientaci je na celém příběhu smutné ještě to, že si za to Wilde mohl v podstatě sám.

Láska k jednomu muži mu zničila život

Tak nějak by se dal Wildův příběh vtěsnat do jedné věty. Wilde byl velmi zamilovaný do Alfreda Douglase, syna markýze Queensberryho, který byl známý také jako Sir John Douglas. Ten byl ale velký puritán a aby tento milostný vztah rozbil, pokoušel se vyvolat skandál. Alfred následně slavného spisovatele vyhecoval, aby jeho otce zažaloval pro urážku na cti.

Wilde tuto výzvu přijal, ale celá záležitost se otočila proti němu. U soudu se místo urážek začala probírat spisovatelova mravopočestnost a Wilde byl nakonec odsouzen ke dvěma letům vězení. Homosexualita byla tehdy v Anglii samozřejmě trestná a Douglas přišel k soudu navíc s důkazy o tom, jak Wilde v minulosti svedl nejméně 12 mužů.

Po propuštění z vězení, kde si odseděl celý trest, byl Wilde zlomený a odjel z Anglie do Francie ke svým přátelům. Už nebyl schopen psát a prakticky žil na jejich úkor. Dokonce si změnil jméno a než mu definitivně došly peníze, cestoval.

Se svou životní láskou Alfredem Douglasem také krátce žil, vztah ale nevydržel nátlak Alfredovy rodiny. Wildeovi bylo pouhých 45 let, když zemřel na meningitidu v Paříži, kde je také pohřben. Pohřeb ale musel zaplatit jeho bývalý partner Alfred, který vlastně slavnému spisovateli zničil celý život i kariéru.

Wilde je dodnes uznávaným autorem. Mezi jeho nejslavnější díla patří Obraz Doriana Graye, Jak je důležité míti Filipa, Strašidlo cantervillské či Vějíř lady Windermerové.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?