Hitler spáchal sebevraždu na čarodějnice. Šílený diktátor vehnal svět do nejhorší války v dějinách

 Osobnosti 
29. dubna 2022 12:27 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Hitler se otrávil a pro jistotu i zastřelil Depositphotos
30. dubna 1945, schovaný v bunkru pod svým velitelstvím v Berlíně, spáchal Adolf Hitler sebevraždu kombinací kapsle s kyanidem a střelou do hlavy. Shodou okolností se tak stalo na čarodějnice.

Tím také skončil jeho sen o tisícileté německé říši a především skončila druhá světová válka, protože Německo o pár dní později kapitulovalo. Vojenští historici tvrdí, že Hitler začal definitivně prohrávat válku už v roce 1943. Definitivní zlom přišel ale o rok později, když se spojenci vylodili v Normandii.


Hitler přežil všechny pokusy o atentát

V červenci 1944 několik německých vojenských velitelů uznalo svou bezprostřední porážku a plánovalo odstranění Hitlera, aby vyjednali příznivější podmínky míru. Jejich pokusy o atentát na Hitlera však selhaly a ve svých represáliích Hitler popravil přes 4000 krajanů, uvádí History. Všechny pokusy o atentát vždy nějakým způsobem přežil.

V lednu 1945 se Hitler stáhl do svého bunkru, kde prožil své poslední týdny. Bunkr pod kancléřstvím měl 18 pokojů a byl plně soběstačný, s vlastním přívodem vody a elektřiny. I když byl Hitler čím dál tím šílenější, nadále odmítal uznat porážku a rozdával dál nesmyslné rozkazy. Pouhý den před sebevraždou se nakonec oženil se svou dlouholetou milenkou Evou Braunovou.

Hitler ve své poslední vůli jmenoval admirála Karla Donitze hlavou státu a Goebbelse kancléřem. Poté se s Braunovou stáhl do svých soukromých komnat, kde společně nejprve otrávili sebe a své psy, než se pak sám Hitler ještě pro jistotu zastřelil svou služební pistolí.

Těla Hitlera a Braunové byla narychlo zpopelněna v zahradě kancléřství, než se k budově přiblíží sovětské jednotky. Když Sověti dorazili ke kancléřství, odstranili Hitlerův popel a bránili Hitlerovým stoupencům ve vytvoření památníku na místě jeho posledního odpočinku. O pouhých osm dní později, 8. května 1945 německé síly kapitulovaly a nechaly Německo svému osudu. Země byla následně rozporcována na kusy spojeneckými mocnostmi.

Zdroj: History, Wikipedia

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47