V Petrohradě byl v polovině března zavražděn ruský car Alexandr II. Atentátník na něj hodil bombu

 Osobnosti 
14. března 2022 14:07 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Někteří vládci Ruska byli v minulosti odstraňováni násilně Depositphotos
Car Alexander II. byl kontroverzní vládce. Za své vlády sice provedl mnoho prospěšných reforem, nakonec se z něho ale stal autoritářský vládce.

Car Alexandr II., vládce Ruska od roku 1855, byl nakonec zabit v ulicích Petrohradu bombou hozenou členem revoluční skupiny Vůle lidu. Ta se pokoušela svrhnout ruskou carskou autokracii už několik let pomocí terorismu a různými atentáty.

Car přežil několik pokusů o atentát

Skupina Vůle lidu caru Alexanderovi usilovala o život řadu let. Zavraždila mnoho úředníků a několikrát se pokusila o atentát na samotného cara, než se to 13. března 1881 nakonec povedlo. Přitom jako car udělal Alexander poměrně hodně pro liberalizaci a modernizaci Ruska, a to včetně zrušení nevolnictví v roce 1861.

Když však byla jeho autorita zpochybněna, stal se represivním a vehementně se postavil proti hnutím za politickou reformu. Jeho nástupcem se stal jeho 36letý syn Alexandr III., který odmítl přijmout novou ústavu. Vrazi Alexandra II. byli zatčeni a oběšeni a skupina Vůle lidu byla důkladně potlačena. 

Alexander III. zemřel poměrně mladý, a to ve věku 49 let. Informace, které už těžko někdo ověří, hovoří o tom, že byl těžkým alkoholikem. Potvrzeným faktem ale je, že trpěl závažným onemocněním ledvin, které právě s alkoholismem mohlo úzce souviset.

Jeho nástupce Mikuláš II. zemřel násilně, podobně jako Alexander II. Nejprve jeho vládu svrhla bolševická revoluce a následně byl i s celou svojí nejbližší rodinou zavražděn bolševiky.

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod