Právě dnes se Gottwald vrátil z Hradu a oznámil, že prezident všechny jeho návrhy přijal. Komunisté se dostali na 40 let k moci

 Osobnosti 
25. února 2022 18:19 / Mirka Malá
  28
📷
1 fotografie v galerii
Klement Gottwald byl strůjcem tzv. Vítězného února Česká televize (volný zdroj foto)
Právě 25. února 1948 pronesl před davy dělníků Klement Gottwald svůj nechvalně známý projev, ve kterém oznámil, že prezident Beneš přijal jeho návrhy na změny ve vládě. A tím byl vlastně dokonán komunistický převrat.

Gottwald v listopadu 1939 emigroval do Sovětského svazu a zůstal tam po celou dobu války. Do Prahy se Gottwald vrátil až 10. května 1945 jako místopředseda vlády a předseda Národní fronty. Roky v Sovětském svazu udělaly své.

Nejmocnější muž státu

Tím se totiž Gottwald stal po tzv. vítězném únoru. Stal se prezidentem republiky, který se neštítil ničeho a pevnou rukou vládnul až do své smrti.

A jak přesně zněla ona osudová věta, která změnila životy náš všech na dlouhá desetiletí? "Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února tohoto roku. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak, jak byly podány, přijal..."

25. únor, komunisty označovaný jako vítězství pracujícího lidu nad buržoazií a reakcí, se stal vlastně dnem státního převratu, který vedl k nastolení komunistické diktatury, likvidace parlamentního demokratického systému a připojení Československa do sovětského mocenského bloku. Snad ještě smutnější na tom je fakt, že k převratu došlo za obrovské podpory československého lidu, na první pohled se chovajícího jako zmanipulovaná nebo zhypnotizovaná masa.

Za své vlády Gottwald rozpoutal doslova teror. Na smrt v politických procesech poslal řadu lidí, přes sto tisíc lidí dostalo doživotí nebo dlouholeté vězení. Nezdráhal se ani zabít svoje dřívější blízké spolupracovníky. Gottwald byl těžký alkoholik a tajilo se, že trpěl vážnou syfilitidou. V roce 1953 také na důsledky obou nemocí zemřel.

Zdroj: Totalita, Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008