Před 55 lety zemřel sovětský kosmonaut Vladimír Komarov. Selhala loď i padák

 Osobnosti 
25. dubna 2022 11:07 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Komarov se stal obětí sovětské snahy o dobytí vesmíru Wikimedia Commons
24. dubna 1967 se zabil sovětský kosmonaut Vladimír Komarov, když se jeho padák nerozvinul během přistání už tak neovladatelné kosmické lodi. Komarov testoval kosmickou loď Sojuz I.

Komarov, stíhací pilot a letecký inženýr, podnikl svou první cestu do vesmíru už v roce 1964, tři roky před tragickým letem z roku 1967. Stal se tak první přiznanou sovětskou obětí vesmírných závodů mezi SSSR a Spojenými státy. I když se celá léta hodně mluví o tom, že před Gagarinovým úspěchem zahynuli během nevydařených pokusů nejméně tři kosmonauti.

Co se stalo se Sojuzem

Po 24 hodinách a 16 obletech Země měl Komarov znovu vstoupit do atmosféry, ale nastaly potíže s manipulací s lodí. Jinými slovy Sojuz I se stal neovladatelným a Komarov nebyl schopen spustit raketové brzdy. Trvalo ještě dvě cesty kolem Země, než se kosmonautovi podařilo znovu vstoupit do atmosféry, píše History.

Pak ale tragické události pokračovaly. Když Sojuz I dosáhl výšky 7 kilometrů, měl se rozvinout padák, který by Sojuz s Komarovem bezpečně vrátil na zem. Šňůry padáku se však během potíží s návratem plavidla zamotaly a kosmická loď neměla žádný záložní padák nebo jiný systém. Komarov se v Sojuzu I doslova zřítil na zem a na místě zemřel.

Už samotný start proběhl tzv. po Sovětsku. Komarovově ženě komunistické orgány o testovacím letu Sojuzu I nic neřeklo, dokud nebyl Komarov na oběžné dráze a ona se tak se svým manželem ani neměla možnost rozloučit. Samozřejmě ale po jeho tragické smrti mu Sověti dali Zlatou hvězdu a byl pochován slavnostně na Rudém náměstí u Kremelské zdi. Jeho jméno nese také kráter Komarov na odvrácené straně Měsíce, stejně jako planetka hlavního pásu 1836 Komarov, objevená 26. července 1971 Nikolajem Černychem.

Zdroj: History, Wikipedia

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod