Amelia Earhart jako první žena přeletěla Atlantik. O pět let později beze stopy zmizela

 Osobnosti 
20. května 2022 09:42 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
První žena, která přeletěla Atlantik, o několik let později záhadně zmizela Wikimedia Commons / Underwood & Underwood
Záhada zmizení legendární Amelie Earhart zaměstnává různé dobrodruhy dodnes. Přeci jen jde o první ženu, která kdy přeletěla přes Atlantik. Její zmizení dodnes nemá vysvětlení.

Amelii trval let z Newfoundlandu do Irska rovných 15 hodin na jeden zátah. V té době už ale byla slavná, protože už v roce 1928 letěla přes Atlantik se dvěma kolegy. I když se na letu prakticky nepodílela, pouze psala cestovní deník, přesto se proslavila po celém světě.

Slávu si dlouho neužívala

Zatímco Charlese Lindbergha po jeho sólovém přeletu velké louže postihla následně velká osobní katastrofa, když mu byl unesen syn, který byl později nalezen mrtev, Amelii o pár let později čekal jiný tragický osud. Skoro se chce říci, že tyto průkopníci letectví za své úspěchy platili vysokou cenu.

Amelia Earhart v květnu 1932 tedy úspěšně doletěla až do Irska a užívala si svoji slávu. O tři roky později si vysloužila tučnou odměnu v podobě 10 tisíc tehdejších dolarů poté, co se jí podařil sólo přelet z Havaje do Kalifornie. A pak už ji čekala jen dodnes nevyjasněná tragédie.

Amelia v roce 1937 s druhým pilotem Frederickem J. Noonanem chtěla obletět svět. Jejich letadlo ale náhle z ničeho nic zmizelo poblíž Howland Island v jižním Pacifiku. Pobřežní stráž ještě zachytila její volání o pomoc, ve kterém Amelia informovala o tom, že se ztratila a má málo paliva.

Co se ale mohlo stát? Proč nikde nouzově nepřistála? I když pobřežní hlídka přibližně věděla, kudy se letadlo pohybovalo, vyslané pátrací týmy po něm nenašli žádné stopy. Přestože záchranné lodě i letadla prohledali stovky tisíc kilometrů oceánu, nebylo nalezeno vůbec nic.

Za celá desetiletí byly utraceny miliony dolarů, jen aby byly objeveny trosky jejího letadla. Bezvýsledně. Amelia i její letadlo prostě zmizeli beze stopy.

Jedna z teorií pracuje s myšlenkou, že Amelia a její druhý pilot nouzově přistáli na Gardenerově ostrově, kdy jako trosečníci strávili celý život. Pátrací letadlo ale týden po jejich zmizení nad ostrovem prolétalo a nic nevidělo. Později tam nicméně byly nalezeny lidské kosti a forenzní analýza z roku 2018 vyjádřila přesvědčení, že kosti by mohly být její.

Jednou z dalších teorií je i ta, že Amelii zajali Japonci, kteří ji dokonce později propustili. Pilotka se vrátila do USA, kde žila pod novou identitou. Faktem ale je, že dokud nebudou nalezeny jakékoliv trosky jejího letadla, nebude záhada jejího zmizení nikdy vysvětlena.

Autorský článek, další zdroj: History, foto: Wikimedia Commons / Underwood & Underwood

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?