Rosenbergovi byli v červnu 1953 popraveni za špionáž. Sovětům měli předávat data z amerického jaderného programu. Dodnes není jasné, zda to vážně dělali

 Osobnosti 
21. června 2022 08:50 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ethel Rosenbergerová se na špionáži nepodílela, i když o ní věděla Wikimedia Commons / Roger Higgins, photographer from "New York World-Telegram and the Sun"
Julius a Ethel Rosenbergovi byli vůbec první špioni, kteří byli za špionáž popraveni. Dodnes není ale jasné, zda to byla poprava oprávněná. Rosenbergovi ještě na elektrickém křesle tvrdili, že Sovětům žádné informace nepředali.

Faktem ale je, že Julius Rosenberg, inženýr elektrotechniky, vstoupil už jako mladý do americké komunistické strany. A jeho žena Ethel také. Přesto získal místo u armády. Obecně se tvrdí, že Sověti ho získali pro špionáž už v roce 1942. Postupem času si měl Rosenberg vytvořit a řídit vlastní síť špionů, kteří mu pro Sověty předávaly informace o vojenských technologiích.

Něco na tom asi bylo, protože byl ze státních služeb nakonec v roce 1945 propuštěn. Nicméně Rosenberg měl švagra Davida Greenglasse, který pracoval v národní laboratoři v Los Alamos, kde probíhal mimo jiné i dobře známý projekt Manhattan, tedy vývoj jaderných zbraní.

Rosenberg svého švagra a postupně i celou řadu dalších inženýrů přesvědčil, aby mu nosili nejen informace, ale i dokumentace, které následně předával Sovětům. A byl to právě jeho švagr Greenglass, kdo Rosenbergovy potopil. Nechtěl se na něčem takovém podílet, a když byl sám odhalen, všechno prozradil.

Rosenberg byl nakonec zatčen v červnu 1950 kvůli špionáži a jeho žena šla za mříže o dva měsíce později. Greenglass se přiznal, že svému švagrovi nosil tajné informace o vývoji jaderných zbraní a dokonce proti Rosenbergovým svědčil u soudu. Sám si odseděl deset let, což byl za něco takového ještě velmi slušný trest.

Rosenbergovi svoji vinu nikdy nepřiznali, nicméně v roce 1951 byli oba odsouzeni k trestu smrti a následně převezeni do nechvalně známé věznice v Sing Singu. Popraveni byli 19. června 1953. Někteří věřili, že skutečně byli sovětskými špióny, jiní si zase mysleli, že se stali obětmi protikomunistického šílenství, které se prohnalo Amerikou začátkem padesátých let. Tehdejší americký prezident Eisenhower měl ale jasno, když jim odmítl udělit milost. "Mohu jen říci, že tím, že nezměrně zvýšili šance na atomovou válku, mohli Rosenbergovi odsoudit k smrti desítky milionů nevinných lidí po celém světě. Poprava dvou lidských bytostí je vážná věc, ale ještě vážnější je myšlenka na miliony mrtvých, jejichž smrt lze přímo připsat tomu, co tito špióni udělali,“ vydal tehdy ve svém prohlášení.

O této kauze se diskutuje dodnes, i když později odtajněné dokumenty skutečně Julia Rosenberga ze špionáže pro Sovětský svaz usvědčily. Sám jeho švagr ale tvrdil, že Rosenbergova manželka Ethel se na špionáži nijak nepodílela, i když o ní věděla. Možná, že ona trest smrti dostat neměla. Další dokumenty odtajněné o roky později zase vydaly svědectví o tom, že Greenglass svědčil proti vlastní sestře z toho důvodu, aby dostal menší trest. Vyšetřovatelé zase Ethel Rosenbergovou schválně označili za špiónku, aby přinutili Juliuse Rosenberga mluvit a prozradit další jména z jeho špiónské skupiny. To se ale stejně nepovedlo a Ethel Rosenbergová byla popravena neoprávněně, jak později oficiálně prohlásila městská rada New Yorku.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008