Severní Korea oslavila 10 let vlády nelítostného vůdce. Ve skutečnosti měl ale zemi vést někdo jiný

 Osobnosti 
08. června 2022 07:10 / Michael Veselý
  1
📷
1 fotografie v galerii
Kim Čong-Un současný vůdce Severní Korei. Depositphotos
Je to již 10 let, co se v dubnu roku 2012 ujal moci severokorejský diktátor Kim Čong-un. Do čela státu se dostal po smrti svého otce, který zemřel v prosinci na infarkt. Věděli jste ale, že se mu to málem nepodařilo? Ve skutečnosti si bývalý vůdce nepřál, aby zemi převzaly jeho děti. Ty měly zůstat pouhým uctívaným symbolem.

Když se Kim Čong-un chopil moci, bylo mu teprve sedmadvacet let. Jeho otec však neplánoval nechat za sebe na pomyslný trůn usednout potomky. Dědičné pravidlo si přál zrušit, protože před svou smrtí měl v úmyslu ustanovit desetičlennou komisi, která zemi povede. Jeho děti by tak v podstatě nemohly ovlivňovat chod země.

Desetičlenná komise ale nebyla jednotná a přela se mezi sebou o moc. O tu bojovala zároveň i Kimova rodina. O post vůdce usiloval nejen současný diktátor, ale i jeho bratr, nevlastní matka a dokonce nevlastní bratři a sestry. Když Kim Čog-un nakonec získal svou pozici, velmi rychle si uvědomil, že rodiny se bude muset zbavit.

Pokrevní pouta jdou stranou, pokud jde o moc

Zhruba o dva roky později začal Kim Čong-una ohrožovat jeho strýc Čang Song-tchek. Podle agentury KCNA totiž chystal státní převrat. Byl vlivným politikem, místopředsedou Komise národní obrany a členem politbyra vládnoucí strany. Přezdívali jej „šedá eminence z Pchjongjangu“. Korejská lidově demokratická republika ho v roce 2013 označila za zkorumpovaného a než byl popraven, nedostal jedinou možnost cokoliv vysvětlit. Dokonce ani neměl vlastního obhájce. Odsoudili jej za velezradu a následně 12. prosince popravili. O osudu jeho manželky se dlouho nic nevědělo, až loni během jednoho z divadelních představení zaujala místo vedle současného diktátora.

Strýc však nezůstal jedinou obětí. 13. února 2017 dostihla smrt i Kim Čong-unova staršího bratra. Kim Čong-nam se pohyboval na letišti, kde se k němu postupně vrhly dvě neznámé ženy. Za tímto atentátem je však velice dlouhý příběh dvou mladých dívek, o kterém byl dokonce natočen dokument. Štáb sestavil rekonstrukci, s pomocí které odvyprávěl, co děsivě promyšlenému útoku předcházelo.

Jednou z vražedkyň byla Siti Aisyahová, ta musela po šesti letech základní školy nastoupit do práce v textilní továrně kvůli chudobě své rodiny. V sedmnácti letech pak s majitelem továrny otěhotněla. Otce svého dítěte si vzala a následně se s ním zase rozvedla, potomka si pak nechali na starost rodiče jejího exmanžela a Siti se začala živit poskytováním sexuálních služeb.

Jednoho dne ji oslovil taxikář, který údajně sháněl ženy do videí se skrytou kamerou. Mělo jít o natáčení pro japonskou televizi. Nabídl jí možnost spolupráce a náplň toho, co měla Siti dělat, byla pouze dát si na ruce olej, pak někoho umaštěnou dlaní chytit a následně se omluvit. Přesně tak začal její výcvik.

Podobný byl i příběh Vietnamky Doan, která hrála v několika videích na youtube a od jedné z kolegyň dostala tip, aby se sešla s neznámým mužem, který sháněl herečky do zábavního pořadu.

Doan a Siti procházely stejným tréninkem, ale až do samotné vraždy se nikdy nesetkaly. Jezdily po nejrůznějších místech v Asii, kde si dávaly na ruce krém nebo olej a sahaly na lidi. Z chytání za ruku se časem stalo sahání na obličej a pokyny se začínaly stupňovat. Falešní producenti dávali dívkám pokyny, aby držely ruce na očích lidem déle, více přitlačily a vyvolaly v nich pocit zmatku. Doan dostala dokonce obřího plyšáka, na kterém měla trénovat zakrývání očí. Muž, se kterým spolupracovala ji o to den před atentátem výslovně požádal.

Když dívky na letišti jedna po druhé přiběhly za Kim Čong-namem, Siti, která byla na řadě až druhá, popsala, že muž vypadal, jako by se bál. Diktátorův bratr stihl ještě sdělit své ochrance, co se stalo, než se dostal na ošetřovnu, kde zemřel. Jeho nervová soustava byla otrávena látkou VX, která se mu dostala do očí. Když o dva dny později obě ženy zatkla policie, byly si zcela jisté, že jen natáčely zábavní pořad. Policie a právníci je museli přesvědčovat, že v důsledku jejich jednání někdo zemřel. Obě dívky pak musely čelit soudním procesům.

Totální uzavření země

Severní Korea byla vždy velmi izolovaným státem. S příchodem koronaviru v roce 2019 se ji ale Kim Čong-un rozhodl oddělit od zbytku světa ještě víc. Zakázal vstup všem cizincům a znemožnil odchod uprchlíků tak, že zpřísnil hlídání hranic. Informace o tom, jak se státu dařilo bojovat s covidem, nebyly zbytku světa vůbec přístupné. Státní tisková agentura KCNA pouze uvedla, že Severní Korea byla první zemí na světě, která nemoc zcela vymýtila.

Oslavy v Severní Korei

13. dubna letošního roku vypukly týdenní oslavy desetiletého výročí nástupu Kim Čong-una do čela státu. Při této příležitosti byl odhalen Kimův nový oficiální portrét a v Pchjongjangu se navíc během oslav otevřela veřejnosti nová výstava, která má předvést úspěchy jeho „nesmrtelného vedení“. Severokorejské jednotky také předem trénovaly na vojenskou přehlídku, aby mohly vzdát poctu svému vůdci. Nebylo však dopředu oznámeno, kdy se bude tato přehlídka konat. Severokorejský diktátor tak oslavil jubilejní výročí v čele státu.

Autorský článek. Další zdroje: Zpravy.aktualne.cz

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod