Marilyn Monroe byla nalezena mrtvá 5. srpna 1962. Přes všechny konspirační teorie je faktem, že spáchala sebevraždu

 Osobnosti 
05. srpna 2022 09:26 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Marilyn Monroe spáchala v srpnu 1962 sebevraždu Depositphotos
Bývala sex symbolem s velmi špatným vkusem na muže a se styky v těch nejvyšších patrech americké politiky. A 5. srpna 1962 byla nalezena ve své ložnici mrtvá. Marilyn Monroe se oficiálně předávkovala, dokonce záměrně, čemuž dodnes odmítá většina lidí věřit.

K výročí její smrti je tu životopisný film Netflixu, který má údajně vnést do událostí jejího posledního večera a vůbec do jejího života nové informace, ve skutečnosti je ale krajně nepravděpodobné, že by se objevila nějaká nová fakta. Film tak maximálně přispěje k novým konspiračním teoriím, kterých od šedesátých let koluje po světě víc než dost.

Fakta o Marilyn jsou totiž stále stejná. Když ji v její ložnici našli, ležela nahá s hlavou dolů na své posteli a v ruce stále držela telefon. Všude kolem se povalovaly lahvičky od léků na předpis, kterými se Marilyn v posledních měsících doslova ládovala od rána do večera. Trpěla mimo jiné také depresemi a není žádnou pomluvou, že celkově byla nevyrovnanou osobností, kterou zřejmě ještě k její smůle rád zneužil kdejaký muž a fotografové ji naháněly na každém kroku.

Policie po ohledání jasně konstatovala, že se Marilyn předávkovala a spáchala sebevraždu. Tomu totiž odpovídá i její psychický stav, který se rapidně zhoršoval od roku 1961. Marilyn měla těžké deprese a musela být pod neustálým dohledem psychiatra. Poslední měsíce svého života dokonce strávila prakticky zavřená ve svém domě a na veřejnosti se téměř neobjevovala.

Dodnes je hlavní konspirační teorií teze o tom, že prsty v její smrti má tehdejší americký prezident John F. Kennedy, se kterým měla mít milostnou aférku, tato spekulace se ale nikdy nepotvrdila, byť mu už silně dezorientovaná Marilyn zazpívala slavné "Happy Birthday" na jeho oslavě narozenin v New Yorku. V té době už byla herečka prakticky úplně mimo a problémy s ní mělo i filmové studio Fox, protože natáčet s ní prakticky nešlo.

Během osudné noci 5.srpna se tedy nejspíš nestalo nic jiného, než že se Marilyn Monroe skutečně předávkovala. Ve tři ráno si její posluhovačka všimla, že se v ložnici slavné herečky svítí, dveře ale byly zamčené zevnitř. Zavolala tedy raději jejího psychiatra, který se do ložnice Marilyn dostal tak, že rozbil okno a vlezl dovnitř. Marilyn Monroe už ale byla mrtvá.

Konspirační teorie tak trochu podporuje fakt, že zatímco její psychiatr našel Marilyn mrtvou pár minut před čtvrtou hodinou ranní, policii uvědomil až o půl hodinu později. Co se v domě po tyto dlouhé desítky minut dělo, není dodnes jasné.

Pitevní zpráva ale nakonec zněla poměrně jasně. Marilyn Monroe byla mrtvá už večer 4. srpna, zemřela pravděpodobně mezi půl devátou a půl jedenáctou večer. Příčinou smrti byla akutní otrava barbituráty. V krvi měla Marilyn 8 mg% chloralhydrátu a 4,5 mg% pentobarbitalu a v játrech 13 mg% pentobarbitalu. Pitva dokonce vyloučila, že by se herečka předávkovala omylem, protože tyto hodnoty mnohonásobně překračují smrtelné dávky těchto látek.

Závěr koronera byl tedy jasný a sebevraždou si byl naprosto jistý i díky tomu, v jakém doslova dezolátním psychickém stavu Marilyn byla v posledních měsících, nehledě na fakt, že se v minulosti předávkovala hned několikrát, a nelze vyloučit, že už tehdy se pokoušela zabít.

Kvůli řadě konspiračních teorií dokonce policie v Los Angeles znovuotevřela vyšetřování smrti Marilyn Monroe, aby potvrdila, nebo vyvrátila tehdejší závěry. Přes veškerou snahu se policistům nepodařilo najít jediný důkaz, který by hovořil ve prospěch nějaké náhody, nebo dokonce úmyslné vraždy a v roce 1982 znovu potvrdila, že se jednalo o sebevraždu.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve