Brad Pitt měl na 17 let zakázán vstup do Číny: Vládě se nelíbilo vyobrazení země ve filmu Sedm let v Tibetu

 Osobnosti 
21. března 2023 08:44 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Brad Pitt proti sobě poštval čínskou vládu Sedm let v Tibetu (1997) / TriStar Pictures & Mandalay Entertainment
Herecká profese přináší spoustu výhod, ale také různorodé problémy. Brad Pitt o tom ví své. Kvůli filmu Sedm let v Tibetu po 17 let nevstoupil do Číny. Vláda totiž nebyla spokojena se zápletkou snímku, v němž prý došlo k znevažování.

Brad Pitt si užil kariéru trvající čtyři desetiletí, která z něj udělala jednoho z nejprominentnějších herců v Hollywoodu. Během té doby si na konto připsal spoustu významných rolí. Některé mu však malinko ztížily život, takovým případem byl film Sedm let v Tibetu, který mu vynesl nepřízeň čínské vlády. Kvůli tomuto snímku, který byl založen na historické události z poloviny dvacátého století, měl zákaz vstupu do Číny, který trval celých 17 let.

Film Sedm let v Tibetu, který vyšel v roce 1997, byl režírovaný Jean-Jacquesem Annaudem. Vypráví příběh Heinricha Harrera, rakouského horolezce, který v roce 1939 opustil rodinu, aby se vydal na expedici do Himálaje. Snímek pak vypráví o jeho další osudech.

Když vypukla druhá světová válka, Heinrich a jeho společníci byli zajati britskými jednotkami. O několik let později, v roce 1944, se mu podařilo uprchnout a dostat se do hlavního města Tibetské autonomní oblasti Lhasy, kde se setkal a spřátelil s mladým dalajlámou. Ti dva se stali přáteli v době před invazí Čínské lidové osvobozenecké armády v roce 1950, uvádí Farout Magazine.

Pitt v Číně strávil několik měsíců, proto mu tato země hodně dala. O to víc pro něj bylo bolestné, že nesměl do země vstoupit téměř dvacet let. „Pro publikum jsou to dvě hodiny, ale pro mě je to půl roku života,“ řekl Pitt pro Interview Magazine. „A tenhle obzvlášť. Být v jiné kultuře tak dlouho, nemůžete si pomoct a s něčím odtamtud prostě odejdete.“

Ačkoli byl film obecně dobře přijat, čínská vláda ho odsoudila a tvrdila, že jejich vojenští důstojníci byli záměrně líčeni jako arogantní a brutální. Také silně kritizovali pozitivní zobrazení dalajlámy ve filmu. 

Vláda byla tak rozzuřená, že cítila povinnost oficiálně zakázat Pittovi, hereckému kolegovi Davidovi Thewlisovi a Annaudovi, vstup do země. Režisérovi byl nakonec v roce 2012 udělen přístup, aby mohl předsedat porotě 15. Mezinárodního filmového festivalu v Šanghaji. Pitt si však musel ještě chvíli počkat další dva roky. Tehdy doprovázel Angelinu Jolie do Šanghaje na propagaci jejího filmu Zloba.

Nařízení vydaná Čínou většinou nejsou přesně stanovena. Pitt si tak může říkat, že mu byl vstup zakázán „pouze“ na 17 let. Zákaz mohl klidně trvat ještě dnes. Rozhodně by se neměl pouštět do podobného snímku, návštěvy Číny by se pak už dožít ani nemusel.

Autorský článek, další zdroje: Farout Magazine, Interview Magazine

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod