Před 184 lety vznikla první komunikační technologie na světě. Byl to telegraf

 Technika 
06. ledna 2022 07:14 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Morse byl malířem, přesto vynalezl přelomovou technologii telegrafu Shutterstock
Dnes již legendární vynálezce Samuel Morse v prvním lednovém týdnu roku 1838 představil svůj telegraf. Šlo vlastně o vůbec první komunikační technologii na světě.

Telegraf bylo zařízení, které využívalo elektrické impulsy k přenosu zakódovaných zpráv po drátě. A skutečně šlo o revoluci v komunikaci na dlouhé vzdálenosti. Obliba telegrafu byla obrovská a svého vrcholu dosáhla ve dvacátých a třicátých letech 20. století.

Vynálezce vlastně vůbec žádným vynálezcem nebyl

Přestože vynalezl přelomovou technologii, Samuel Morse se po vysoké škole stal malířem, protože měl rád umění. V roce 1832, když se plavil z Evropy domů, slyšel o nově objeveném elektromagnetu a přišel s nápadem na elektrický telegraf. To ani netušil, že na konceptu již pracovala řada jiných vynálezců. 

Přesto v roce 1838 předvedl svůj vynález pomocí známé Morseovy abecedy, ve které tečky a čárky představovala písmena a čísla. V roce 1843 Morse konečně přesvědčil skeptický Kongres, aby financoval stavbu první telegrafní linky ve Spojených státech. Ta vedla z Washingtonu do Baltimoru. V květnu 1844 poslal Morse přes linku první oficiální telegram.

Platilo se za slovo

Cena za poslání telegramu závisela od počtu slov. Proto byly obvykle telegramy tak stručné. A ono známé slůvko "stop" bylo jediné, které bylo zdarma.

V průběhu 20. století byly samozřejmě telegrafní zprávy postupně nahrazovány levnými meziměstskými telefonními službami, následně také faxy a konečně i emaily. O to zajímavější a překvapivější je fakt, že společnost Western Union doručila svůj poslední telegram až v lednu 2006. Nicméně Samuel Morse zemřel bohatý a slavný v New Yorku 2. dubna 1872 ve věku 80 let, aniž by vynalezl cokoliv dalšího.

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod