Uplynulo už 11 let od jaderné katastrofy ve Fukušimě. Připomeňme si, co se tam tehdy stalo

 Technika 
11. března 2022 17:14 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Havárie ve Fukušimě je po Černobylu druhou největší v historii Depositphotos
11. března 2011 postihlo Japonsko největší zemětřesení, jaké kdy tato země zaznamenala. Ale to byla jen část obrovské katastrofy. O tu největší se postarala následna vlna tsunami, která prakticky zlikvidovala jadernou elektrárnu stojící na pobřeží.

Katastrofa ve Fukušimě je považována za druhou nejhorší jadernou katastrofu v historii, která si vynutila přesídlení více než 100 000 lidí. 

Co všechno se tam stalo

Během nouzového stavu se každý ze tří funkčních jaderných reaktorů v elektrárně Fukušima úspěšně podařilo odstavit, ale bohužel selhaly záložní systémy napájení a chlazení. A tady je na místě jedna paralela se současností. Rusové, kteří obsadili jadernou elektrárnu v Černobylu, ji odpojili od proudu.

Ve Fukušimě v důsledku nedostatku chlazení zbytkové teplo způsobilo částečné roztavení palivových tyčí ve všech třech reaktorech. A pak nastalo opravdové peklo. Reaktory 1 a 3 explodovaly 12. a 14. března, což přimělo vládu k evakuaci všech v okruhu 20 km. Další výbuch v budově reaktoru 2 15. března uvolnil ještě více radiace a tisíce lidí opustily své domovy, když se dělníci pomocí vrtulníků, vodních děl a čerpadel na mořskou vodu pokusili ochladit přehřívající se zařízení.

Celý rozsah obrovské katastrofy se ale ve své plné síle ukázal až v následujících měsících, kdy vláda nakonec evakuovala všechny obyvatele v okruhu 30 km od elektrárny. Původně nebyla incidentu připisována žádná úmrtí, i když to nebylo příliš příjemné pro 154 000 evakuovaných nebo pro blízké z více než 18 000 lidí, kteří přišli o život v důsledku zemětřesení a tsunami.

Dnes je v okolí elektrárny zóna o velikosti 371 kilometrů čtverečních, která zřejmě bude muset zůstat zavřená po celá desetiletí. V roce 2018 japonská vláda oznámila, že jeden pracovník elektrárny zemřel na ozáření během katastrofy, která je dnes v žebříčku nechvalně známých jaderných nehod považována za druhou největší právě po Černobylu.

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008