Některé hororové československé filmy a postavy v nich děsí i dnes

 Koktejl 
26. ledna 2020 10:55 / Blanka Štiková
  1
📷
17 fotografií v galerii
I v české kinematografii najdete zdařilé horory Twitter
U mnohých českých diváků jsou v oblibě hlavně starší komedie, které by člověk řekl, že jsou pro český film typické. Českých hororů ale bylo už v Československu natočeno také slušné množství. Od těch dob existují jisté děsivé filmové postavy, které by ve skutečnosti nikdo nechtěl potkat. Víte, které postavy mezi ně patří?

Jen si vzpomeňte, zda už jste někdy viděli nějaký československý film, z kterého vás doslova zamrazilo a dokonce se vám o něm třeba i zdálo ve snu. Kdo by si snad myslel, že jsou starší filmy mírnější než ty dnešní, tak se plete…

Československé hororové filmy a postavy

Těžko říct, kdo by z hitparády nejděsivějších postav vyhrál. Zda by vás více postrašily obyčejné filmy nebo pohádky, každopádně, ti, co nemají rádi strach, by se na tyto filmy jistě dívat neměli. Všechny níže zmíněné snímky totiž asi alespoň lehce zamávaly s každým, kdo je viděl. Posuďte sami…

Spalovač mrtvol

Mezi československými horory asi jasně vítězí film Spalovač mrtvol od režiséra Juraje Herze z roku 1968, který byl dokonce od roku 1969 zakázán. Jde o hrůznostrašný příběh rodiny Kopfrkinglových, která nejprve žije rádoby šťastně. Pan Kopfrkingl (Rudolf Hrušínský) se však přátelí s fašisty a se vstupem do nacistické strany se vše rázem změní. Rudolf Hrušínský v roli pana Kopfrkingla vyděsil nejednoho diváka, když dokonale ztvárnil hlavní postavu psychicky nevyrovnaného muže, jenž se změní ve fanatického přívržence nacistické ideologie, udavače a vraha, který brutálně zabije svoji manželku a syna. Pro slabé povahy film jistě není, neboť jeho zhlédnutí vystraší nejspíše i ty nejodolnější diváky.

Kladivo na čarodějnice

Samotné čarodějnické procesy jsou strašákem dodnes, ale ten, kdo viděl film Kladivo na čarodějnice, tak se mu určitě dobře neusínalo. Nejen, že je to o skutečné události, ale k tomu ještě v Čechách. Tento historický horor z roku 1970 od Otakara Vávry vznikl podle románu Václava Kaplického a podle dochovaných soudních zápisů z čarodějnických procesů z let 1678 - 1695. Jde o film plný brutálních scén popisujících skutečné utrpení nevinných lidí.

Inkvizitor Boblig, kterého hrál Vladimír Šmeral, byl povolán k vyšetření přestupku jedné žebračky, při tom zkonstruuje zrůdný proces, jehož metodami je zaručeno doznání se všech obžalovaných. Jde mu jen o moc a takzvaným „očišťováním kraje od čarodějnic“ se sám obohacuje, na smrt upálením během toho nechal odsoudit desítky nevinných lidí, a to hlavně žen. Největším hororem je vůbec skutečnost, že podobné hrůzy se opravdu v minulosti děly.

Hrabě Drákula

Skutečně hororový je také film Hrabě Drákula z roku 1970 od Anny Procházkové, který vznikl na motivy románu od Brama Stokera. Upíři odjakživa lidi strašili v nejrůznějších filmech, ani u tohoto snímku tomu není jinak. Hlavní roli krvežíznivého hraběte ztvárnil Ilja Racek, který vypadal vskutku děsivě, a to i přesto, že byl film natočen pouze černobíle, nebyla naštěstí tedy vidět krev po útocích Drákuly. Ponurá atmosféra a hororové scény k tomu ale vyděsily nejednoho tehdejšího diváka. Pokud se neradi lekáte, pak se i tomuto snímku raději vyhněte.

Panna a netvor

Možná překvapivě mezi další děsivý počin patří také hororová pohádka Panna a netvor z roku 1979 a též od režiséra Juraje Herze. Tento hororový snímek se dokonce stal nejlepším filmem na Filmovém festivalu hororu ve městě Sitges ve Španělsku a byl také oceněn Velkou cenou publika v Paříži na Mezinárodním festivalu fantastických filmů. Jde o slavnou a původně francouzskou strašidelnou pohádku vyprávějící o princi, který je začarovaný do děsivé zvířecí podoby, jehož vysvobodí až čistá láska. Režisér Netvorovi přidělil zlověstnou ptačí masku, pod kterou se skrývá náš významný baletní mistr Vlastimil Harapes. Diváka ale mohla ve snímku strašit také tajemná atmosféra, stísněné prostory či různé scény, například když třeba krvelačný Netvor na koni naháněl laň. Pohádku tedy snímek moc nepřipomíná.

Čarodějův učeň

Dokonce ani animovaná hororová pohádka Čarodějův učeň z roku 1977 od režiséra Karla Zemana není příliš hezkou podívanou. Jde o baladicky laděný snímek s hororovými zápletkami vyprávějící o síle čisté lásky, která je vystavena mnoha protivenstvím, jež nepřemůže ani prokletí mocného čaroděje. Pro diváka je děsivá už jen samotná hlavní postava čaroděje, která se v pohádce proměňuje v různá zvířata a při tom nechává zabíjet své učně. Na pohádku je toto dílo celkem hrůznostrašné a určitě není vhodné pro děti, ale ani pro slabší povahy.

Deváté srdce

Hororová pohádka Deváté srdce z roku 1979 od Juraje Herze děsila ve snech asi nejedno dítě, které ji omylem zhlédlo, ani dospělého jistě nenechá v klidu. Pohádka má strašidelné scény a už jen samotný příběh zní jako hororový sen… Děsivou princeznu Adrienu (Julie Jurištová), kterou očaroval astrolog hrabě Aldobrandini hypnotickým spánkem a nápojem z krve lidských srdcí, se pokusí osvobodit potulný student Martin. Ne pokaždé se podaří vytvořit princeznu, ze které jde strach, tady se to však zdárně povedlo.

Krysař

Už byla řeč o hororových pohádkách, ale ne ještě o loutkovém hororu Krysař z roku 1985 od Jiřího Barty. Ve světě animovaného filmu patří Krysař mezi jeden z nejnáročnějších filmů, které kdy byly natočeny. Podle středověké německé legendy Krysař potrestá hříšné město Hammeln, z něhož vymizí cit a láska. Loutky a scény znázorňují krutý obraz života. Celý snímek je ponurý a strašidelný, takže určitě opět není pro děti. Dále čtěte: Zajímavosti, které jste nevěděli o megafilmu Titanic.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve